Alla kan se att kejsaren är naken, men ingen vågar säga något.
Jag vill påstå att just så är fallet med stora delar av den lokala demokratin. I nämnd efter nämnd, styrelse efter styrelse, sitter förtroendevalda politiker och beslutar - om inget!
En enkel genomgång av några nämnder i Örebro kommun visar att antingen är det knappast några beslutsärenden utan bara information, eller så går tjänstemännens beslutsförslag igenom utan ändringar. Det senare kan möjligtvis innebära att majoriteten förberett ärendet bra, men verkligheten är annorlunda. Knappt någon politiker, framförallt inte de som är fritids-, eller deltidsarvoderade politiker, har tid eller resurser att sätta sig in i ärenden, lägga fram alternativa förslag, och problematiskast av allt, de har ingen tid att fundera över hur de beslut de ändå fattar påverkar samhället på längre sikt.
Detta påverkar demokratin. Man kan se allt större problem med att rekrytera nya politiker. Beslutskompetensen hos de som ändå tar uppdrag kan alltför ofta ifrågasättas. Allt fler lämnar uppdrag, eller prioriterar ner uppdraget och går inte på mötena som förr.
Vad är lösningen? Det finns inga enkla svar. Det som ändå borde göras är att vi som är politiskt aktiva vågar fokusera på det vi verkligen ska göra och vågar välja bort det som andra gör bättre. Idag väljer familjer skolor på ett helt annat sätt än förr. Men vi fortsätter styra som om inget hänt. Varför? På område efter område är det likadant. Och det kommer att bli mer av den varan i framtiden.
Det finns två möjligheter att möta utvecklingen. Antingen struntar man i att kejsaren är naken och låtsas som inget hänt. Då kommer det inte att finnas någon som vill ha ett meningslöst politiskt uppdrag i framtiden. Bara den som sitter i toppen, kommunstyrelsens ordförande plus några till, kommer att känna det politiska uppdragets meningsfullhet.
Eller så börjar vi agera nu. Ett första steg borde vara att diskutera det politiska uppdragets mening och innehåll. Tyvärr sitter de flesta partier, från höger till vänster, fast i en konservativ syn på politikeruppdraget.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar