Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2005-09-21

Lögnen om framtiden

Två händelser som ser ut som en tanke:

Bosse Ringholm säger en sak framför kameran och en sak bakom. Vad står han för? Är polisen slö eller är den duktig? Vilken verklighet gäller?

Per Nuder presenterar statsbudgeten. Krisen är över. Kommunerna ska anställa. Frågan är vad han säger bakom kameran. Ser han den verklighet som är vardagen i kommunerna eller är han så fångad av sin egen politik att den uppbyggda sagan tar över verkligheten?

Vem ljuger mest?

I den verklighet jag finns är inte krisen över, och kommer knappast att vara det de kommande åren. Istället handlar verkligheten om att göra saker bättre, ofta för mindre pengar än idag. Den handlar om att stärka individernas initiativförmåga, skapa starkare gemenskaper idet civila samhället och hitta alternativa utvecklingsvägar för sådant som idag finansieras och utförs av den offentliga sektorn.

Undersökning efter undersökning visar att vi inte kan fortsätta producera offentlig välfärd på det sätt som sker idag. Alternativen är inte nya "plusjobb" eller valbudgetar. De alternativ som står till buds är ökade skatter och avgifter, sänkt kvalitet, sänkta löner, utan något som ersätter det. Tillväxten kommer aldrig att lösa grundproblemet - att det inte går att räkna hem effektivitetsvinster inom vård, omsorg eller skola på samma sätt som inom tillverkningsindustrin. Det innebär automatiskt att tjänsterna blir allt dyrare.

Även om vi med en socialliberal politik kan få fler och fler i arbete kommer en del av problemen att kvarstå. Därför borde vi redan idag våga diskutera om vad som ska komma istället för den offentliga sektorn. För mig finns bara ett mänskligt alternativ - ett starkare civilt samhälle där individernas egna engagemang stöttas, men inte tas över, av den offentliga sektorn.

Dit har socialdemokraterna och deras stödpartier ännu långt att gå.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej Staffan
Om du i menyn väljer att den som kommenterar måste välja att kopiera ett antal bokstäver så slipper du bloggspam som ovan.