Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2005-11-10

Mörker

Det brittiska parlamentet, med liberaldemokraterna i spetsen, sade nej till någon av de värsta inskränkningarna av personlig integritet som regeringen Blair ville genomföra. Hotet från den internationella terrorismen får västerländska politiker och regeringar att genomföra den ena inskränkningen av personlig integritet efter den andra.

I Sverige är det tyvärr likadant. Justitieminister Bodström sitter i samma eländes vagn som Blair. Tyvärr hänger Folkpartiet med på boggien. Justitieutskottsordförande Pehrson ser inte stora bekymmer i att det parti som hittills alltid stått på den lilla människans sida numera arbetar för storebrorssamhället. Mer buggning, mer avlyssning, mer registrering, mer lagring, mer säporapportering.

Det är inte några problem med att flytta gränserna, säger dessa maktens män. Vi flyttar dem hit, men inte längre. Och den överskottsinformation som finns kommer inte att utnyttjas. I en bisats kan man höra ekot (i vart fall inte mot oskyldiga).

Men den information som finns kan inte skyddas till 100 %. Det samhälle vi bygger kan inte försäkras vara det goda samhället. Det räcker med att gå tillbaka till 1970-talet, IB-affären och hela myglet kring den dåvarande socialdemokratiska regeringen, facket och åsiktsregistreringen för att inse att också den "goda" svenska statsmakten kan korrumperas och felutnyttja information.

Personlig integritet, rättsäkerhet och frihet från förtryck hänger ihop. När politiker börja tumma på dessa värden, har terroristerna redan vunnit.

Inga kommentarer: