Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2005-11-17

Varför ska vi vara med i EU?

Tilltron till EU fick sig idag ytterligare en törn. Det förslag till kontroll över de tiotusentals kemikalier som produceras, säljs och sprids i miljön gick idag i graven. Av Margot Wallströms stolta idéer blev i princip inget kvar.

Istället för att värna människans hälsa och vår gemensamma livsmiljö, valde europapolitikerna att rösta för att den nedsmutsande industrin även i fortsättningen ska få riskera våra och våra barns hälsa och liv. Ekonomin gick åter igen före allt annat!

Gång efter gång ser man att EU inte är den organisation för en bättre miljö som den skulle vara. Gång efter gång ser man att EU sätter ekonomi före människa, miljö, hälsa, solidaritet.
Varför ska vi ha EU om inte organisationen kan klara av att lösa de problem den borde kunna vara ett instrument för? Har vi gått in i EU för att få billigare sprit, okontrollerade kemikalier, mer avlyssning och mindre integritet?

Även för den som stod med på Folkpartiets lista till Europaparlamentet kan frågorna ibland bli alldeles för många och svaren alldeles för få.

1 kommentar:

Anonym sa...

Vi har helt det EU vi förtjänar. Ett högerstyrt EU (vilket beror på att majoriteten av länderna styrs av högerländer, kommissionen består av en klar högermajoritet och i parlamentet är majoriteten klart höger). Då är kompromisserna det enda alternativet. Det går liksom inte att skylla på "EU", när det är högerpolitikerna i EU som styr.

Sverige är en av få vänsterröster kvar i EU, och det vill du och dina "allianspartners" överge i valet 2006. Tror du att Reinfeldt kommer att driva på miljöfrågorna i EU? Varför har "alliansen" ingen arbetsgrupp om miljö? Den så kallade "alliansens" miljöpolitik är verkligen ett blått gift!