Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2006-10-04

Dataintrång

En LUFare har gjort dataintrång i socialdemokraternas bbs efter att ha fått inloggningsuppgifter från en SSUare. Samtidigt har SSUaren fått inloggningsuppgifter till folkpartiets bbs. Men han har inte varit inne och tittat.

Dataintrångsaffären var knepig redan från början. Det har funnits en massa frågor som med rätta ställts till olika folkpartister. Men kanske borde frågorna också ställas till andra partier:

När fick (s) egentligen reda på dataintrånget?
Vilka uppgifter kan ha läckt ut?
Hur många, utöver LUFaren, har varit inne på (s) nätverk?
Andra SSUare?
Från andra partier?
Var inloggningsuppgifterna egentligen en offentlig hemlighet?
Vilken säkerhet har (s) egentligen haft?
Har den datasäkerhetsansvarige fått sparken (vilket han borde fått eftersom han uppenbarligen inte skött sitt jobb)?
Kan (s) garantera att ingen använt LUFarens inloggningsuppgifter?
Är hela historien egentligen en planterad affär för att förändra valresultatet?

Jag kommer aldrig att försvara det dataintrång som LUFaren gjort. Oavsett om det varit brottsligt eller ej, om han varit ensam eller ej, om det sker mellan andra partier eller ej, är det en utveckling av politiken som inte gynnar någon. Politik håller på att förändras från att ha varit en kamp mellan ideologier till ett spel om makt. Och i ett spel är alla medel tillåtna.

Den vägen kommer att leda till ett än mer minskat förtroende för politiker och på sikt också för demokratin. Den nyss genomförda valkampanjen är det hittills tydligaste exemplet på att ideologiernas tid för tillfället är ute. Även om det tydligaste enskilda exemplet på förändringen från ideologisk kamp till maktspel är LUFarnas dataintrång, är Folkpartiet långt ifrån värst när det gäller avideologisering och maktspelande.

Men den diskussionen behöver längre utrymme än en blogg kan innehålla.

Inga kommentarer: