Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2009-12-10

300 miljoner i överskott

Örebro kommun kommer att göra ett överskott på cirka 300 miljoner kronor 2009. Det får omedelbart oppositionen att kräva att mer pengar ska ut i verksamheterna. Idag som under hela denna period har oppositionen mer pengar.

Då är det bra att inse varifrån överskottet kommer. Drygt 100 miljoner kronor kommer från tomträttsförsäljningar. De pengarna kommer in bara i år. Nästa år kommer det att innebära mindre intäkter från tomträttsavgälden. Används de inte till kloka investeringar blir kommunen bara fattigare och välfärden riskeras.

Drygt 100 miljoner kronor kommer från finansförvaltningen. När börsen stiger så kraftigt som den gjort i år så ökar värdet även av kommunala tillgångar. Men det ger inte mer pengar till någon verksamhet i kommunen.

Merparten av de övriga knappa hundra miljonerna kronor kommer från kommunstyrelsens förvaltning. Det handlar i huvudsak om olika transaktioner mellan staten och kommunerna. Ökade eller minskade skatteintäkter, bidrag, eller liknande.

Driften av de verksamheter som kommunen bedriver, förskolor, skolor, äldreboenden, miljövård och så vidare, går i princip jämt ut.

Det finns, eller borde kanske finnas, en långsiktig acceptans för att kommunen ska gå med överskott. Överskottet ska ligga på cirka 2 % av kommunens omsättning, d.v.s. cirka 100 miljoner kronor. I dagsläget är alltså det rätt beräknade överskottet mindre än vad vi borde ha.

Trots detta menar vissa partier att det finns pengar att satsa. Precis samma partier som tidigare år efter år drev kommunen med underskott. Det enda en sådan politik leder till är sämre välfärd. Mindre pengar till de gamla. Mindre resurser till skolan. Mindre långsiktig hållbarhet; ekologiskt, socialt och ekonomiskt.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Grattis till den nya familjemedlemmen. Hälsa Anna

Björn Sundin sa...

Instämmer i gratulationerna! Hälsa Anna och ta hand om er!

Anonym sa...

Grattis till dig, Anna, T och den lille färska.
GePe