Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2009-12-29

Kommunal administration

I DN 28/12 skriver Timbro om de kommunala svällande administrationerna. http://www.dn.se/opinion/debatt/regeringens-nya-miljarder-goder-kommunbyrakrater-1.1019818.

I dag tar Carl B Hamilton (fp) upp frågan och slaktar Timbro rätt rejält. http://hamiltonsblandning.blogspot.com/2009/12/timbro-har-fel-om-att-statens-nya.html.

Jag menar att Hamilton i huvudsak har rätt i sin kritik av Timbro. Det är ogörligt att mäta äpplen och päron, att i procent beräkna ökade kostnader för verksamheter som skiljer så enormt i storlek som dessa gör.

Ändå är det intressant att peka på att vi i Örebro kommun gjorde en med Timbro besläktad analys för tre år sedan. Men grunden var annorlunda. När Örebro kommun blev tvungen att spara på grund av långvarigt socialdemokratiskt ekonomislarv, sparade den dåvarande (s)-kommunledningen på vården, skolan och omsorgen. Administrationen friades.

När vi i koalitionen tog över makten började vi en analys av vad detta inneburit. Det ledde fram till den process som senare fick namnet FRAM, framtidens administration. De första siffrorna pekade på en effektiviseringspotential på 150 mkr men slutsiffran blev ungefär 35 mkr per år. Huvudskälet till att det inte gick att effektivisera så mycket som vi först hoppades, är i huvudsak att förvaltnings- och därmed chefsorganisationen fick ligga fast. Det fanns för mycket partipolitik i detta.

Nu har vi en effektivare organisation i kommunen. Men det återstår mycket att göra. Så i detta får faktiskt Timbro rätt - kommunal administration kan effektiviseras långt mer än vad vi ser idag.

Inga kommentarer: