Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2009-12-08

Sjukförsäkringen - vad är alternativet?

Idag har jag lyssnat på två debatter mellan Gunnar Axén (m) och Veonica Palm (s) om sjukförsäkringen.

Först måste man naturigtvis påpeka det självklara; det har funnits delar i tillämpningen av regeringens förslag som varit dåliga.

Men det som borde vara än mer självklart har inte så många påpekat; det gamla systemet hade inneburit enorma risker att det inte funnits pengar till adekvat vård för vare sig cancersjuka eller mer lindrigt sjuka.

Förändringen av sjukförsäkringssystemet har varit nödvändigt för att värna välfärden. Sjukförsäkringen ska inte användas till annat än till just en försäkring för sjuka. Men förr, under socialdemokratisk regim, användes den till allt möjligt annat. Regeringen Persson (s) insåg det men hade inte kraft att förändra.

Det blir också uppenbart när Axén och Palm möts, såväl i P1 som i Aktuellt. Palm har väl repeterat in de one-liners som ska klara biffen och attackera den elaka regeringen. Men när reportrarna frågar om alternativen, eller gör fördjupningar utifrån vad (s) sagt tidigare, blir det tomt i svarslådan.

För vad är alternativen? En återgång till det gamla? Var ska då pengarna tas ifrån? Det är alltid någon som måste betala.

För den cancersjuka kvinnan, för den långtidssjuka reumatikern, för alla som verkligen är i behov av vård är det nödvändigt att sjukförsäkringssystemet förändras. Inget system är perfekt, men det är bra att man nu gör förändringar för att minska de risker införandet av det nya systemet innebär.

6 kommentarer:

Björn Sundin sa...

Vad kan alternativet vara? Hmmm. Svårt. Att inte tvinga cancersjuka till jobb, kanske? Att inte skicka ut tusentals människor i otrygghet?

Men det är klart: om man företräder "den enda vägens politik" och applåderar i riksdagen när man beslutar att sjuka människor ska slängas ut ur försäkringssystemen så är det nog uppenbart att vi uppfattar världen olika. Och då förstår jag att du inte ser några alternativ.

Hederligt dock att du står för er politik, det är ju inte så många borgerliga politiker som gör det just nu.

Jonas sa...

Hej Staffan .

Vad jag blir förvånad, Örebro kommun stoppar bygget av en ny multiarena, fortsatt krokben för hockeyn från komunens sida, måtte ni i kommunledningen komma med ett lika centralt och bra läge som den vid Gustavsvik .

Ola Ström sa...

Bra skrivet Staffan. Sossarna lever i ett idémässigt vakuum. Bara skäll men inga alternativ. Det skulle förvåna mig om denna taktik räcker till för ett vinnande valresultat. Väljarna vill nog ha mer substans.

Staffan Werme sa...

Och vad är alternativet Björn? Kan du beskriva det utan förenklade slagord?

Anonym sa...

Sven-Peter Sörensson skrev
Jag är överens med dig om att förändringar är nödvändiga . Men man har gjort det på helt horribelt sätt . Och blir det strul med ers för dös som ska ha pengar nu i jan och framåt så kommer det att slå hårt mot den borgerliga regeringen.. Vad man skulle ha gjort . LYSSNAT på remisinstnserna . . kommunicerat med fk och skrivit regler som inte tvingar fk att utförsäkra personer som inte har en chans att klara ens ett anpassat jobb . KOMMUNICERAT med de sjukskrivna För de allra flesta vill ha jobb eller annat stöd för att komma ut på arbetsmarknaden . i stället har man stressat dom så till den grad att de börjar ta sitt liv. GJORT ALTERNATIVEN klara innan. Det finns i dag 10 000 människor där som inte har något hopp om att få ett jobb som regeringen skickar rakt i socialbidrag . JAG vet att man efter denna 3 månaders introduktion på AF kan få ny sjukskrivningsperiod . att man om man efter denna period bedöms ha en mycket ringa arbetsförmåga kan få sjukersättning som numera är tillsvidare. till skillnad från innan då det skulle omprövas vart 3 år . .MEN man har inte gjort regelverket så tydligt eller gjort det så snävt så att FK inte har kunnat anv på det sätt som varit viljan . Jag lämnade t o m Fp när dom inte lyssnade . Viljan är nog bra Men det är genomfört FÖR SNABBT och OSKICKLIGT.

Staffan Werme sa...

Problemet Sven-Peter, är ju att sjukskrivningen inte ska användas om man inte får jobb och är frisk. Då använder man fel system. Det är just det som regeringen Persson (s) insåg men inte klarade av att förändra och det som den nuvarande regeringen ändå klarat av att göra något av.

Om inget gjorts hade risken för att pengarna inte räckt till den välfärd vi vill ha varit uppenbar.

De flesta länder har också en bortre gräns för sjukskrivningar.