Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2009-12-16

Skapa en klimatberedning i SKL

Jag har i flera år propagerat för ett helt annat sätt att styra Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Idag finns ett antal beredningar som hanterar frågor inom de normala kommunala och landstingskommunala verksamheterna. Många beredningar har få ärenden och tar få egna initiativ. Makten är centraliserad till styrelse och AU och så ska det nog också vara.

Sedan finns det två tillfälliga beredningar, en om välfärdens finansiering och en om valfrihet. De har mer specifika uppdrag och ska ta initiativ till hur sektorn ska arbeta i framtiden.

Som ordförande i en beredning av det tidigare slaget tycker jag att det senare alternativet borde fungera som huvudregel för beredningarna i SKL. Det finns mer behov av en föränderlig och snabbfotad organisation, än en som finns kvar i det gamla och som mest engagerar sig i att svara på statliga remisser.

I flera år har jag propagerat för att SKL tydligare skulle engagera sig i klimatfrågan. Jag har också önskat att ett av de sätten som SKL ska arbeta för ett starkare lokalt klimatinitiativ är att tillskapa en klimatberedning. Den kunde vara ett kraftfullt redskap för hur lokalsamhället ska få fler redskap för att lösa vår del av klimatutmaningen.

Idag skriver SKLs ordförande på webben en artikel med rubriken: "Klimatförändringar påverkar kommuner i hög grad". Det är bra. Det händer alltför sällan att man ser SKLs engagemang i frågan. Nästa initiativ kan ju vara att skapa en klimatberedning.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Bra Staffan!
GePe

Anonym sa...

Grattis till inköpet av de nya bussarna. Du skrev tidigare om det framsynta i detta. Visste ni inte att det brukar vara kallt på vintern?
Trött på att vänta på hållplatsen...

Mackan sa...

Staffan!

Kan inte du bara ge mig ett ärligt svar, jag ber dig!!!

Exakt HUR mycket hatar du ishockey??

Du dödar det som laget har byggt upp, du dödar motivationen hos oss som sliter ar*let av oss för ÖHK.
Så på en skala från 1-10, hur mycket hatar du oss?

Kommer fom idag börja arbeta i mina kretsar för att du ska få lämna din post!

Jonas sa...

Fotbollen får ny arena, bandyn får ny arena, basketen mm får ny arena.

Vad får Ishockeyn ?

Jo, Ishockeyn får behålla sim gamla 60-tals lada, som kommer att rustas för ett minimum så att den inte längre är hälsovådlig.

Detta är skandal, bygg ny Ishockey arena NU !

Justin sa...

Och helt plötsligt fanns det 175 miljoner tillgängliga för idrotten i Örebro...
Vart var dom pengarna för någon månad sen när hockeyn ville bygga arena?

Pinsam är vad du är!

Jag hoppas innerligt att dina barn (om du har eller får) inte blir som sin far.

Anonym sa...

Ja du Staffan som du håller på så har du snart ordnat så hockyn i Örebro snart är ett minne. Först fotbollen sedan bandyn och nu idrottshuset det är för jävligt.
Det vore trevligt om man kunde önska dig en god jul men det gör jag inte utan hoppas på att du åker nästa val i stället.

Anonym sa...

Instämmer med övriga kommentarer, detta är nästan skrattretande! Det var inte länge sen vi skapade en debatt om ishockeyns framtid i Örebro och bygget av en ny hall, då fanns inte pengar. Nu finns 175 miljoner för en ny idrottshall.

Örebro Hockey satsar allt för att nå elitserien och sätta Örebro på idrottskartan på riktigt, men allt detta kommer ju att falla platt eftersom hallen aldrig skulle vara godkänd för elitserien.

Tack Staffan för att du än en gång valt att vända allt hockeyfolk emot dig och förstöra för Örebro Hockey. Du har precis tappat 5000 röster på en dag, snyggt jobbat.

Patric sa...

Man blir så fruktansvärt ledsen och arg att behöva läsa att det nu ska byggas en ny idrottshall för 100mille och rusta den gamla för 15. Var ända in i glödheta fanns de pengarna för någon månad sen? Det fanns ju inga pengar till idrotten, så hockeyn kunde inte få någon hall. Va fan Staffan!?

Och inte får vi bygga en multiarena tillsammans med travet, sponsrad av andra på gustavsvikområdet heller!

Det här är helt sjukt dåligt!!!

Men sabba medan du kan, snart är det val och då får du lämna din plats. Jag hoppas aldrig någonsin du får jobba igen.

Johan Larsson sa...

Tro mig, alla ni som skriver här inne. Det kommer snart dras igång en kampanj mot herr Werme som staden aldrig förr skådat. Och har han folks förtroende efter den kampanjen, ja, då ska jag personligen betala nya ishallen.

Werme är en korrupt människa som sitter på helt fel stol, men... Inte länge till....

Anonym sa...

Staffan, stå på dig. Ishockeyn må vara röststarka (ett par stycken eller om det är samma person som skriver överallt) men folkets stöd har de nog inte. På min arbetsplats (universitet) är det ingen som bryr sig om ishockey. Ishockey är en sport för testosteronstinna snusande huliganer och bratts. Bra att inte slösa på dem bara för att de skriker högt.

Att bygga hockeyhall vore värsta sortens populism. Satsa hellre pengar på allmänhetens idrottsplatser, rusta motionsspår, skidspår, allmänna isbanor och spontangräsplaner

Lasse sa...

Anonym:

Haha, det skriker torrhet om dig!
"På min arbetsplats universitet", redan där är du ju tappad bakom en vagn som en manchesterklädd mystönt med glasögon som hade varit inne `94.

Ishockeyn är på gång upp i stan, o har man nu lite bakom pannbenet så borde man inse hur viktigt ett lag som satsar framåt och framförallt uppåt är för en stad som Örebro.
Hockeyn i stan behöver ett ställe där man kan bygga framåt.
Om du, anonym, kryper tillbaks till din lilla bok, eller vad du nu gör på universitet o tänker efter lite så kanske du med kommer till insikt...

Staffan Werme sa...

Jonas, Justin, Mackan m.fl. För breddidrotten i Idrottshallen skapar vi en investering på ca 100 mkr. Två nya fullstora planer, främst för alla ungdomar som idag saknar hallarna.

För eliten (det gamla idrottshuset) blir det ungefär 15 mkr. Det är hälften av vad vi satsar på ishallens upprustning. Men det går inte att jämföra helt.

Det ni kunde klaga på är att vi inte satsar mer på isytor för bredden. För där har ni rätt. Det finns för få planer i Örebro. Vivalla borde byggas in och det borde skapas ytterligare någon breddidrottsisplan. Där bör kommunen gå in med resurser.

Sen tror jag inte att det är det bästa sättet att vare sig tala för ÖHC eller för elithockeyn att använda en del av ert språk. Bättre dialog än krig, typ;)