Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2009-12-15

Två ärenden om Länsmusiken

På dagens KS hade vi ett ärende uppe om en förändrad ägarbild av konserthuset. För oss som sitter i styrelsen, liksom för personalen inom länsmusiken, är det en sedan länge önskad förändring. Den skapar nya möjligheter att öppna huset, att skapa nya intäktsvägar, att förbättra arbetsmiljö och att ge mer kultur till fler.

Det finns ett vägande skäl till att inte konserthuset ska vara en fråga för den kommunala förvaltningen, KFÖ, utan ligga i ÖrebroPorten. Endast 35 % av intäkterna till Länsmusiken kommer från kommunen. De övriga intäkterna är statliga bidrag och olika former av försäljningsintäkter. Det gör det rimligt att huset ägs av någon annan än kommunens förvaltning för kommunala fastigheter.

Mot detta reserverade sig (s). Det är märkligt. Varför vill man inte ge Länsmusiken möjlighet att utvecklas, att skapa nya intäktsvägar?

I morgon på KF skulle jag dessutom svara på en fråga om Länsmusiken och det underskott bolaget redovisar. Men idag drogs frågan tillbaka. Det är kanske ett gott tecken.

Jag hoppas att vi kan finna en bred överenskommelse kring ökat stöd till Länsmusiken AB. Det är nödvändigt av flera skäl. Staten har ett tyst krav att de kommunala stöden ska motsvara de statliga. Det gör de inte ännu i Örebro, men nästa år kommer de förhoppningsvis att göra det. Länsmusiken AB har varit underfinansierad i flera år, och inte klarat av att hantera de pensionsåtaganden som ständigt varit svårberäknade.

Men framförallt behövs ett ökat stöd för att värna Svenska Kammarorkestern. Den är en av de få världskända attraktioner vi har i Örebro. Orkesterns turneer skapar rubriker i många stora tidningar och ger genklang i andra media. Enormt positivt för Örebro, för Örebros kulturliv och för orkestern. Orkestern hjälper oss att dra hit personer som är livsviktiga för kommunens fortsatta utveckling.

För att Svenska Kammarorkestern ska kunna bibehållas måste ökade medel till. En frysning av de kommunala bidragen skulle innebära att styrelsen måste fatta beslut om en förändrad inriktning av orkestern. Det vore illa, mycket illa. Därför hoppas jag att reservationen i dagens KS från (s) var ett misstag i arbetet och att tillbakadragandet av frågan visar på en vilja att samtala om en långsiktig lösning för en av Örebros viktigaste kulturspridare.

Inga kommentarer: