Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2010-12-18

Demokratins försvarare

Idag kommenterar valprövningsnämndens ordförande situationen i Örebro. I DN berättar han att han räknar med att det kommer att bli omval i Örebro. Det är både bra och dåligt.

Bra: Därför att valet i Örebro omgavs av så många konstigheter, både administrativa och politiska, att det måste bli ett omval. Det har funnits så många märkligheter kring valet, ombudsröster som aldrig borde godkänts (bland annat kan man fundera hur en av socialdemokraternas ledande politiker, Lena Beime, verkar ha gått i Vivalla och ombudsröstat utan att göra det rätt), vallokaler som inte fungerat och där oordning varit norm, oacceptabel påverkan på röstande och så vidare. Den socialdemokratiska valskolan med det kollektiva röstandet i Vivalla, som mer för tanken till Vitryssland än till Vivalla, är ett exempel på hur det aldrig borde få gå till i en demokratisk stat.

Dåligt: Därför att ett val aldrig borde fått urarta och hanteras på det sätt det gjort i Örebro 2010. Det finns ett par till problem med detta. Det första är att jag fått rätt många kommentarer från andra kommuner där både ombudsröstning och oordning på vallokaler varit lika stor. Det andra är att det funnits lika många kommentarer om hur socialdemokraterna agerat ungefär likadant som i Örebro från andra likartade städer. Skillnaden är att marginalen mellan partierna varit större. Men det gör inte problemen mindre. Det svenska valsystemet fungerar inte bra.

Men det största problemet är hur man som politiker och parti blir bedömd och dömd för att man försöker försvara demokratin. Kolla bland annat kommentarerna på dessa artiklar i NA, och NAs ledare. Är det försök att skrämma mig och Folkpartiet till tystnad? Hur skulle motsvarande kommentarer hanteras i ett annat land? Hur skulle vi se på detta förlöjligande (en välkänd och av socialdemokraterna väl använd härskarteknik de senaste fyra åren - de flesta av kommentarerna är skrivna av socialdemokrater - partister eller anhängare) om det varit ett liberalt parti exempelvis i Vitryssland som hanterats liknande?

Jag hoppas att Valprövningsnämnden ger besked snarast i januari, att beslutet blir ett omval i Örebro nordöstra valkrets, att valet hålls och att koalitionen vinner valet. Det vore det bästa för Örebro och örebroarna och framförallt för valsystemet och demokratin.

Och som alltid kommer Folkpartiet att stå på barrikaderna och försvara demokratin, även när andra partier och tyckare tvekar.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Huvudet på spiken, kan inte göra annat än att hålla med om allt du skriver!

Anonym sa...

Vad håller du på med? På riktigt alltså. Vem tror du bryr sig om ditt raljerande, förutom du själv vill säga?

Staffan Werme sa...

Anonym 2: Menar du att vi skulle acceptera felaktiga val? Menar du på allvar att det är OK att ett parti bedriver en valrörelse som i andra länder skulle underkännas av valövervakare? Menar du att det är acceptabelt att mer än 10% av ombudsrösterna är felaktiga? Eller vad menar du?

Anonym sa...

Kan du inte skriva ett blogginlägg om din syn på offentlighetsprincipen, kommunallagen, att fysiskt attackera politiska meningsmotståndare, att tillskansa sig fördelar genom sin politiska befattning och andra demokratifrågor också? Det här lät ju riktigt intressant!

Reza sa...

Alla vet väl att örebroarna har tydligt sagt nej till dig. Att förlora 3 av 8 mandat i ett relativt litet parti som FP samtidigt som partiet har gått framåt i riksdagsvalet är väl tydligt bevis. Att S har fått två nya mandat i kommunen när de har backat i riksdagsvalet är ett annat. Inte nog med det? Att du var det minst populära förstanamnet i kommunvalet enligt SR:s mätning inför valet...

Tror du att örebroarna är korkade när du ändå försöker klistra dig fast vid makten? Du själv beter dig som Lukasjenko som inte lämnar makten trots förlust så det är otroligt att du själv utser dig till demokratins försvarare.

Anonym sa...

Reza! Det var en bra och rätt skrivet!

Staffan Werme sa...

Reza: Folkpartiet i Örebro har 2 % mer än på riksplanet. Och SRs undersökning var rätt skruvad. Jag hade förtroende från fler än de som röstade på Folkpartiet i valet 2006, medan bara cirka hälften av de som röstade på sossarna hade förtroende för Lena Baastad.

Och vad menar du med att klistra sig fast vid makten? På vilket sätt? Jag står fast vid de demokratiska principerna. Det betyder att det är en ny KS-ordförande från den 1 januari.

Men jag kommer aldrig att låta mig skrämmas av någon, vare sig sossar eller andra, i mitt arbete att försvara demokratins bas och grunder. De är tyvärr alldeles för svaga i Örebro.