Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2010-12-06

O Helga Natt

I går gick O Helga Natt av stapeln igen. Denna gång med Ernst Kirchsteiger, Måns Zelmerlöw, Pauline och den franska tenoren Avi Klemberg. Och inte minst kanske 30.000 örebroare. NA skriver om det.

O Helga Natt är ett helt galet projekt. Vilken vettig människa kan få för sig att göra en allsångskväll i början av december, när risken för kyla, snöglopp och regn(i klimatförändringarnas spår) är mer regel än undantag?

Detta fullständigt galna projekt är ett av de mest lyckade projekten i Örebros moderna historia. År efter år har antalet besökare ökat, produktionen blivit större och allt mer nationellt intressant. När TV 4 nu gått in för att göra denna julshow till en av "sina" produktioner visar det bara på hur viktigt det är med galna människor med galna idéer.

Jag gillar Richard Kennett. Han är verkligen galen på rätt sätt. Utan Richard hade Örebro varit en betydligt gråare och tristare plats att leva och verka i. Det Richard Kennett och hans projekt, kanske mest O Helga Natt, visar är att det finns ett enormt behov av att våga tänka utanför det traditionella.

På samma sätt är, eller borde det vara, i Örebro kommun. Under många långa år har Örebro varit en stad och en kommun där ingen vågat något. I kommunen som organisation har rädslan att göra fel varit större än förmågan att våga och ibland göra rätt, och få kred för det, och ibland göra fel och lära sig av misstagen utan att få pisk. Denna rädsla har varit baserad ända från den dåvarande politiska ledningen, och ner genom såväl administration som politik. Hierarkin har varit cementerad.

Under fyra år har jag jobbat stenhårt med att bryta denna rädsla, denna socialdemokratiska jante-lag som varit en del av Örebros självbild. Det har varit ett hårt jobb och det har ofta varit motvind. Det har funnits en tydlig politisk agenda från den socialdemokratiska partiledningen, med Baastad, Sundin och Karlsson i spetsen, att försöka förstöra, skrämma och i vissa fall förnedra.

Jag har velat visa på hur bra Örebro verkligen är, och hur fantastisk denna stad kan bli. Det handlar om universitetssamarbetet där vi båda är motorer, och där vi drar åt samma håll. Det handlar om en egen organisation i ständig förvandling. Det handlar om alla dessa projekt som jag och vi har sjösatt: Hur man förändrar kommunens organisation på alla möjliga sätt, det handlar om kulturen i staden och kommunen, det handlar om idrottens plats i kommunen, det handlar om kommunen som regionalt centrum - både i länet och landet, det handlar om stadsbyggnad, om jämställdhet, om civilsamhälle, om klimatarbete...

En del har gått fel. En del har varit för ovanligt. En del har gått för fort. Så är det. Det är bara att erkänna. Men vad är alternativet? En kommun som står still och där alla är rädda? En kommunledning som är rädd för ständiga tjuvnyp från en opposition som gör allt för att återskapa denna rädsla som de tidigare använde när de styrde kommunen?

Det har hänt rätt mycket under dessa fyra år. Det mesta har faktiskt gått rätt. Örebro är en betydligt bättre stad och kommun att leva och verka i idag än vad den var för fyra år sedan. Örebro märks i landet på ett helt annat sätt idag än då. Örebro kommun tas som gott exempel på område efter område; ekonomi, jämställdhet, klimat, civilsamhälle, förebyggande socialt arbete, stadsbyggnad, kultur, idrott, turism... Vi syns, vi märks, vi tas som gott exempel på hur vi arbetar och förändrar en kommun och en organisation.

Så tack Richard Kennett för O Helga Natt och alla andra galna projekt du kör som blivit succéer. Och tack för alla dina galna projekt som inte har blivit av utan som visat sig för galna. Det skulle behövas många fler som du!

Och tack Ernst för hur du ledde showen. Det var absolut inte perfekt. Men den som inte sett allt som hände innan, inser inte vilket jobb du hade och hur bra du skötte det! Du är en av de allra viktigaste personerna för den nya, fantastiskt positiva bilden av Örebro!

10 kommentarer:

Anonym sa...

Jag hoppas så mycket att du kunde se på dej själv någon gång och förstå vilken dålig mäniska och förebild du är! Du är det vi skratter åt vid fikabordet på jobbet, borgare som sossar! Jag förstår att Kent inte kan låta dej vara kvar för om du varit bra så skulle du kunnat vara kvar!

Anonym sa...

Du har rätt, Staffan. Örebro har blivit en betydligt trevligare stad de senaste åren. Det är nu bara de räddhågsna (S)-profilerna kvar, men det är väl ett alltför galet projekt att försöka omvända dem.
Kör hårt och hoppas på att valets verkliga resultat får råda efter nyår, det finns med galna idéer kvar att förverkliga.
Larz

Anonym sa...

Vi vet redan det riktiga resultatet Larz!!! Sorry

Staffan Werme sa...

Kan du beskriva mer vad som är dåligt? Att Örebro under min ledning gått från många år av ekonomiska problem till en av Sveriges starkaste ekonomier? Att vi är förebilder vad gäller jämställdhet, klimat, civilsamhälle? Att vi byggt o ordnat planer för fler idrottsanläggningar på 4 år än vad (s) klarat på årtionden? Att vi skapat massor av spännande kultur, som Open Art? Men visst är det så att allt fler svenskar har fel, annar skulle ju inte Örebro idag, när jag har lett kommunen i fyra år, ha den snabbaste befolkningsökningen av alla jämförbara städer, och i princip dubbelt så hög som under sossarnas "bästa" år...

Anonym sa...

Ser du inte felet? Såg du inte hur många röster ni tappa? Om du nu har varit så bra då skulle ni ha fått fler röster som eller? Du har blivit vad sossar är i rikstagen gnäller på dom andra hur ruttna dom är! det är inget stort med det. Sitter här och läser din blogg och reagerar på så arogant och överlägsen du biskriver motståndaren. Jag är en gammal hockey kille(sluta föra året) och något jag har lärt mej är att respektera motståndaren det gör inte du. Anders

Anonym sa...

En sak till! Jag är inte vp men att så nedlåtande skriva om dom som ändå är demokratiskt valda i många många år med mycket unga röstare är inte snyggt. Tänk på att du hänger ihopp med M. Och om jag inte missminer mej så röta dom mot lagstiffningen mot apartheid som ända parti mycket för att dom ansågs vara komunister! Anders

Anonym sa...

Stackars Måns som kommer till en stad där den avgående KS-ordföringen inte ens kan stava hans namn. Men det är väl som när det skickades brev till Kronprinsessan Viktoria istället för Victoria...

Staffan Werme sa...

Tack Björn, eller John, jag ska rätta s;et till ett z. Det är alltid bra med ett s mindre;)

Anonym sa...

Fast det blev många F mindre i valet!!!

Björn Sundin sa...

Förstår att du är ledsen för att jag inte kommenterat denna artikel tidigare, så jag åtgärdar det nu. Något mer bekymmersamt att du faktiskt tror att det bara är aktiva sossar som är kritiska mot dina inlägg, men det kan jag göra mindre åt.