Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2011-01-09

Nu börjar kampen!

I morgon är det egentligen den första dagen på den kommande mandatperioden. OK - vi vet fortfarande inte hur det går med omval, även om alla räknar med att det kommer att ske. Men på något sätt är nu de stora dragen satta och de enskilda partierna kan börja agera. För mig och Folkpartiet blir det en spännande period. Vi har allt att vinna!

Under de senaste fyra åren har mitt och Folkpartiets huvudsakliga arbete varit att hålla ihop koalitionen. Nu kan vi agera friare och lägga en fast grund för hur vi vill att ett mer liberalt Örebro ska se ut och byggas. Vi gör det i ett spännande politiskt läge.

Socialdemokratin är på väg mot en total kollaps. Min egen bedömning är att det vi nu ser är partiets sista strid. Det kommer inte att finnas något socialdemokratiskt parti om någon eller några mandatperioder. Ett parti, där makten varit den bärande ideologin, har inget berättigande när det visar sig att man inte längre kan bära makten. Det kommer sannolikt att komma socialdemokratiska efterföljare. Men det blir andra typer av partier.

Vi ser också ett moderat parti som nu tar över det samhällsbärande uppdraget. Partiet blir allt mer likt det gamla socialdemokratiska partiet, där makten är överordnad ideologin. Men trots allt har den moderata ideologiska basen, socialkonservativt med vissa liberala inslag, mer av framtiden för sig än den förlegade socialismen. Så länge partiet klarar av att förnya sig och visa att man klarar av att styra bra, och bättre än alternativen, kommer det att gå bra.

Socialdemokratins kollaps skapar möjligheter för ett socialliberalt parti. Det finns stora väljargrupper inom socialdemokratin som har Folkpartiet som näst bästa parti. Den sociala liberalismen låg forna tiders socialdemokrati väldigt nära, den arbetarrörelse som en gång var med och byggde det arbetande, flitiga, välståndsbyggande och kulturella samhället. Det måste vara en huvudutmaning för oss att visa att dagens liberalism står för de värden som en gång formade Sverige, som glömts under det folkhemsbygge som passiviserade människor, och som nu behöver återformas - fast i ny tappning.

Moderaternas styrka sätter oss på prov. Men det finns enorma möjligheter för ett liberalt parti att bli en styrkefaktor i svensk politik de kommande åren. 27% av svenskarna säger sig vara liberala. Varför lockar då Folkpartiet bara 7% på riksplanet, eller 9% i Örebro? Varför väljer fler liberaler att välja kopior istället för originalet? En annan huvudutmaning för oss måste bli att vara så tydligt liberala, och så breda, att vi kan få fler liberaler från både vänster och höger att känna sig hemma i vårt parti.

Men framför allt handlar det om att skapa en egen politik, som är förankrad i en liberal ideologisk grund, som visar på framtidstro och framtidsoptimism, som lyssnar på och talar med och till människan (alltid individen - aldrig det socialistiska kollektiv som egentligen inte finns), som visar på hur vi kan bygga en stad, en stat, en värld för och med människan. Den politiken ska vi forma nu, tillsammans med örebroarna. Jag kommer i bloggar och artiklar framöver att tydliggöra vad jag vill att Folkpartiet i Örebro ska satsa på.

Det finns ingen anledning att slå sig till ro förrän alla de som säger sig vara liberala också tagit ställning för Sveriges liberala parti, Folkpartiet. Den kampen har pågått i över hundra år! Den kampen börjar nu!

Inga kommentarer: