Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2011-01-20

Örebro värt ett bättre landsting

När regeringens miljard till de landsting som sköter sig nu fördelas blir resultatet för Örebro klent, rapporterar bland annat Tvärsnytt och Radio Örebro. Örebro är ett av de sämsta landstingen och får lite pengar eftersom man inte klarat av att hantera köerna till besök respektive behandling eller operation bra. Örebro läns landsting får 75:- kronor per innevånare att jämföra med Hallands läns 326:- eller Jönköpings 200:- kronor per innevånare. Hade Örebro läns landsting klarat sig lika bra som Halland, hade vi haft en sjukvård som fått 20 miljoner till. Men framförallt hade örebroarna sluppit vänta på att få tid för besök och sluppit vänta på behandlingar och operationer.

Som örebroare kan man rikta skarp kritik mot Örebro läns landsting och dess politiska ledning. Det har inte på länge funnits en tanke på hur landstinget ska utvecklas. Det har inte funnits tankar på hur valfrihet eller patientval ska kunna utvecklas. Det får konsekvenser. Örebro län har som ett av endast tre län inte fått en enda ny vårdcentral eftersom Marie-Louise Forsberg-Fransson och hennes socialdemokratiska kollegor valt att fortsätta med en antivalfrihetspolitik. De tror att politiker alltid vet bättre än örebroarna. Örebro läns landsting har tappat avtal med kringliggande län om specialistsjukvård. Vi ser nu också att kostnaderna för stafettläkare ökar. Sammantaget visar det sig att socialdemokraterna i Örebro läns landsting hellre blir kvar vid det gamla där politiker bestämde allt, än väljer att ställa sig på patienternas sida. Den enda tydliga inriktningen landstingsledningen verkar ha, är att bevara Lindesbergs Lasarett...

Det är illa för oss örebroare. Vi får en sämre vård än vad vi borde ha rätt till. Vi får vänta längre. Vi får längre resor till vård. Vi får ett landsting som står sämre rustat för framtiden. Vi får ett landsting som sluter sig kring sig självt iställer för att öppna sig mot omvärlden.

Socialdemokraterna har styrt Örebro läns landsting sedan den allmänna demokratin infördes. Det är möjligtvis förståeligt att de beter sig mer som tjänstemän som förvaltar, än som politiker som utvecklar. Det är förståeligt, men inte ursäktbart. Därför hade det varit nyttigt om Miljöpartiet valt en annan sida efter valet. Örebro läns landsting behöver en ny politisk ledning. Vi i Folkpartiet kommer att göra allt under den kommande mandatperioden för att leda detta förändringsarbete. Örebroarna behöver ett bättre landsting!

4 kommentarer:

John Johansson (S) sa...

Men Staffan, både Västmanland och Stockholm är ju (eller har fram till nyss varit) borgerligt styrda. De är sämre.

Vad är era förslag i landstinget? Sänk skatten?

Staffan Werme sa...

John, att andra är sämre kan väl aldrig vara ett skäl för att man inte ska bli bättre. Ni har ansvaret för landstinget, har haft det i typ 94 år. Ni måste väl kunna ta ansvaret för den politik ni själva administrerar. Varför har inte örebroarna fått möjligheten att få fler vårdcentraler? Varför har örebroarna fått köa som de gjort?

Anonym sa...

Om man skulle vända på steken...varför har människor blivit sjukare (om nu det är fallet, vilket man skulle kunna misstänka utifrån ett allt större behov av sjukvård, offentlig eller privat)? Mer sjukvård är ju inte nödvändigtvis ett tecken på att samhället är friskt. Rätta mig om jag har fel.

Hans Holberg

Staffan Werme sa...

Hans, man måste skilja mellan sjuklighet och behov av vård. Man måste också ta hänsyn till en åldrande befolkning. Sverige och svenskarna har sällan varit så friska som nu. Men samtidigt ökar kraven på vården. Varför? Finns många skäl. Exvis Bättre behandlingsmetoder, ökade tidiga upptäckter, fler gamla får vård o.s.v. En faktor är också att "gratis" vård (= sån vård som nån annan betalar åt dig) riskerar att öka användningen. Därför är vänsterpartiernas förslag om kostnadsfri vård för de under 26 så dåligt. Dessa kostnader borde lagts på de som verkligen behöver bättre vård, som gamla, psykiskt sjuka o.s.v.