Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2011-01-25

Örebro 2010 succe (trots vänsterpartiets lögner)

Så redovisas då slutsatserna från Örebro 2010 jubileet. Såväl NA som Tvärsnytt och Radio Örebro redovisar olika sidor av jubiléet. Det visar sig att kommunen fått tillbaka massor på de investerade pengarna. Kostnaderna för kommunen blev 7,7 miljoner kronor. De beräknade intäktsökningarna för besöksnäring och handel, plus den mediala uppmärksamheten kan värderas till knappt 100 miljoner kronor bara för detta första år. Det är fantastiskt. För varje investerad krona fick kommunen, företag och medborgare, tillbaka mer än 10 kronor. För kommunen kommer jubileet också att så småningom innebära konkreta plusresultat när den ökade omsättningen i besöksnäringen och handeln genom fler anställda och mer utbetalda löner når kommunen via ökade skatteintäkter.

Men Örebro 2010 satte framförallt Örebro på kartan som aldrig förr. Genom jubileet skapade vi grunden för en ny bild av Örebro, både internt och utåt. Örebro, denna gråa kommunsocialistiska högborg, är idag något annorlunda. En växande stad. En stad som märks, tar plats, vill synas. En framgångsrik stad. En stad som lever, förändras, förnyas.

Det återstår massor att göra för att ta tillvara all potential som Örebro har. Vi måste bli bättre på att utveckla än mer av centrum. Örebro är vackert men kan bli vackrare. Vi måste få än fler människor att flytta hit, för arbete, studier, för att turista, besöka, handla, trivas. Vi måste stötta universitetet för att få än mer forskning, förändring, förnyelse. Det kommer att krävas massor av jobb. Men det kommer att gå.

Om inte Vänsterpartiet får vara med och styra då. Under hela den förra perioden har Murad Artin och Vänsterpartiet motarbetat Örebros utveckling och förändring. De har inte dragit sig för att skarva och till och med ljuga. Kolla bara på denna länk till deras egen hemsida, Vänsterpartiet, inte en siffra är rätt!!! Tyvärr gissar jag att deras agerande inte kommer att granskas speciellt mycket. Det är synd. Demokratin förlorar när etablerade partier väljer dessa sätt att motarbeta, förstöra och förljuga.

Men, Vänsterpartiet är och förblir förhoppningsvis en beklaglig parentes inom svensk demokrati. Ett parti som inte vill utveckling, utan har sin framtid bakom sig kommer förhoppningsvis också att ha de flesta av sina väljare långt bakom sig.

Så därför finns hopp för Örebro. Koalitionen har gjort ett jättejobb för att göra Örebro bättre. Folkpartiet har varit en del av detta arbete. Jag själv tror att vi måste våga göra ännu mer saker för att sätta Örebro på kartan, få hit fler människor, jobb, företag, entreprenörer, forskare, kulturarbetare... Det kan komma att kosta. Men en stad som står stilla kommer inte att överleva. En stad som vägrar förändras kommer aldrig att kunna värna välfärden.

6 kommentarer:

Anonym sa...

"Den mediala uppmärksamheten kan värderas till knappt 100 miljoner kronor bara för detta första år."
Luftsiffror,Staffan,av samma typ som spekulatonen att lägre skatter ger fler jobb.Var har dessa 100 miljoner investerats till fromma för vård, skola och omsorg?Vad kunde man ha gjort för 7,7 miljoner inom en barnomsorg som saknar mer än 300 platser?
Nu var det också så att "Örebro 2010" och dess tillskyndare vägrade redovisa några korrekta siffror när V frågade efter dem.Dessutom hade vi inget emot ett jubileum,som bekant firade vi med en alternativ fest på Våghustorget.Den kostade inte ett öre för skattebetalarna.
Vår kritik handlade i första hand om det sanslösa kungafjäsket,inte minst ifrån ett republikanskt parti som Folkpartiet.Och sluta för guds skull med floskler som "sätta Örebro på kartan"! Orten har funnits på kartor sdan 1300-talet.
Till slut - i den allmänna opinionen i staden var läget tämligen jämnt,hälften för och hälften emot slöseriet.
Hans Holberg
Vänsterpartiet

Staffan Werme sa...

Hans, det gäller att citera rätt. Läs hela meningen och läs gärna rapporten så ser du att merparten av de knappa 100 mkr kommer från ökade intäkter från handel och besöksnäring.

Vad gäller ekonomin har den varit helt öppen. Bara den som sovit på kommunstyrelsen kan ha undgått både de beslut vi fattat kring kostnaderna och den information som kontinuerligt getts. Det är svepskäl för att dölja att vänsterpartiet valde lögnen för att driva sin sak.

Och vad gäller intresset kan du ju jämföra det 10.000-tals som var på Drottninggatan, Storgatan och Järntorget i jämförelse med de närmast sörjande på Våghustorget...

Anonym sa...

Nåja, om den rapporten kan redogöra för ett direkt orsakssamband mellan ökad handel/besöksnäring och kungabesöket, och inte händelsevis hänger ihop med en allmänt ökad handel/besöksnäring till följd av "mer pengar i plånboken", så ska jag ge dig rätt.
Men säkert åkte en del Arboga-bor till Örebro för att höra majestätet hålla tal.
De 4000 "närmast sörjande" på Våghustorget var f ö allt annat än sorgsna, det kan du skriva upp!
Fridens, gamle republikliberal!
Hans

Staffan Werme sa...

Jag uppmanar dig, Hans, att läsa rapporten. Jag kan också vara tveksam till beräkningar som visar direkta samband mellan besöksnäring och skatteintäkter. Men alternativet, att ligga still och dö, är sämre.

Och att som vänsterpartiet, motarbeta det som är positivt för staden och kommunen, är tyvärr bara dåligt och förtjänar bara kraftig negativ kritik.

Anonym sa...

För att prata lite ekonomispråk: vad var alternativkostnaden? Du svarar inte på vilken nytta dessa miljoner kunde ha gjort inom vård, skola och/eller omsorg. Det var det kritiken mot kungafjäsket handlade om, och den kom inte bara från Vänsterpartiet, det vet du mycket väl.
F ö kunde vi härom dagen läsa i NA att just den kritiken hjälpte till att sprida kunskapen om jippot över landet. En spin-off-effekt, haha. Och kunskapen om det groteska i att bidragsfinansiera ett medeltida arvsämbete ökade ju också. Republikanska föreningen fick många nya medlemmar. Du är väl med i den? ;-)
Till din tröst (eller fasa) - vi kommer inte att ligga still och dö. Det finns alldeles för mycket tok i politiken för att man skulle vilja missa det.

Hans

Staffan Werme sa...

Med den motiveringen ser jag fram emot att Vänsterpartiet i Örebro lägger fram krav på nedläggning av all kulturverksamhet, all näringslivsverksamhet, all fritidsverksamhet, d.v.s. all icke lagreglerad verksamhet för att satsa dem på vård, skola och omsorg. För det finns lika lite klara beräkningar på nyttan av dem. Men jag menar, till skillnad från vänsterpartiet(?), att de är centrala i det kommunala uppdraget.