Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2011-01-31

Kvinnor, män och politik

I morgon blir Lena Baastad kommunstyrelsens ordförande i Örebro. Det är första gången Örebro har en kvinnlig KSO. Det är inte en dag för tidigt. Det är märkligt att det vare sig funnits kvinnliga KSO eller Kommunfullmäktigeordföranden i Örebro. Det visar kanske mest på att det myckna pratet om jämställdhet från vänstersidan mest varit just prat.

Samtidigt som det är bra med en kvinnlig KSO hoppas jag att hennes fögderi bara blir en månads parentes. Det är nämligen viktigare med vilken politik man står för, vilken inriktning man har för Örebro och hur man vill bedriva politik, än om man är kvinna eller man. Där har såväl Lena Baastad som socialdemokraterna allvarliga problem.

Under Lena Baastads ledning har socialdemokraterna inte haft något framtidsinriktat arbete. Hennes ledarskap har byggt på att skapa ett parti som konsekvent säger nej, som bedriver personliga smutskastningskampanjer utan tanke på vad det får för konsekvenser för hennes motståndare, och som väljer att ställa sig utanför och därifrån ropa "slutenhet", "vi får inte vara med", trots att det är man själva som valt utanförskapsvägen.

Bristen på framtidspolitik blev extra tydlig i den intervju som P1 gjorde med Lena Baastad och Kent Persson för ett par veckor sedan kring hur det var att dela KSO-rollen. På fråga om vilken viktig politik man från vänsterhåll nu inte kunde genomföra, svarade Lena Baastad: Läxhjälp. Läxhjälp!

Örebro har gjort en fantastisk resa sedan socialdemokraterna sattes i opposition för fyra år sedan. Vi växer så det knakar, vi har ett näringsliv som är nationellt uppmärksammat, vi har ett nära samarbete med universitetet, skolresultaten ökar, äldreomsorgen blir bättre, klimatarbetet är i nationell toppklass och jämställdhetsarbetet är (efter många år av socialdemokratiskt ointresse) nu en förebild.

Men massor av utmaningar kvarstår. Arbetslösheten är fortfarande för hög. Klimatutmaningen väntar inte. Skolresultaten ökar, men från en alldeles för låg nivå. Utanförskapet ökar tyvärr fortfarande. Antalet äldre blir fler. Tryggheten måste bli bättre. Ekonomin måste värnas.

På ingen av dessa frågor har Lena Baastad och socialdemokraterna haft ett svar. Snarare har de agerat tvärbroms i utvecklingen. De har sagt nej till arbetsmarknadsåtgärder som torgombyggnad. De har sagt nej till att förändra försörjningsstödet från passivt bidragstagande till aktivt arbetssökande. De har bromsat i skolfrågan med kunskap i centrum. De har sagt nej till den ÖBO-försäljning som är en pusselbit i innanförskapsarbetet. De har sagt nej till alla alternativ inom äldreomsoergen. Och under dessa fyra år jag ansvarat för kommunens ekonomi har jag aldrig fått något tydligt grepp om vad socialdemokraterna vill. Om det är brist på kompetens eller ointresse spelar ingen roll. Örebro under socialdemokraternas och Lena Baastads händer riskerar att åter gå ner sig i samma ekonomiska moras som under Mats Sjöströms socialdemokratiska regeringstid.

Men för Lena Baastad och socialdemokraterna är inte dessa frågor prioriterade. Istället är den viktigaste frågan läxhjälp...

Jag tycker det är bra att en genusvall nu bryts. Kvinnor och män ska vara jämställda. Deras kompetenser likvärdigt bedömda. Hittills har såväl socialdemokraterna som Lena Baastad vare sig granskats eller bedömts utifrån samma mallar som andra partier eller andra politiker. Min förhoppning är att denna granskning börjar nu. Det kommer att gynna Folkpartiet och koalitionens partier. Vår politik har under fyra år byggt ett starkare Örebro med betydligt mer innehåll än läxhjälp. Det arbetet vill vi fortsätta med, så snart som möjligt.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Stoppa utförsäljningen av ÖBO- skapar snarare mer segregation när plånboken styr vart man kan bo. Blir inte som nu där man som trogen och pålitlig hyresgäst hos ÖBO kan välja att flytta mer centralt t ex. Vill inte ha ett ministockholm.

Ja, arbetslösheten är alldeles för hög, gör mer för att minska den, men mycket styrs från en nationell nivå. Man får inte bli nöjd hur det ser ut, speciellt inte med 13 000 st arbetslösa i Örebro län och nästan hälften av dem i Örebro.

Staffan Werme sa...

Om inte ÖBO kan renovera, rusta upp och bygga nytt för egna pengar, måste någon annan betala. Det finns inga andra än hyresgästerna. Då innebär det kraftigt höjda hyror. Om ÖBO säljer (kolla in hur nöjda hyresgästerna är med sina nya hyresvärdar!) så kan man använda pengarna till att göra åtgärder för att lyfta bostadsområdena och hela Örebro!

Vad gäller arbetslösheten är den fortfarande för hög. Men vi har gjort ett bättre arbete i Örebro än tidigare. Arbetslinjen gäller för alla. Vi har satsat på arbetsmarknadsåtgärder. Vi samarbetar med universitetet. Näringslivet växer nu så det knakar. Det finns goda framtidsutsikter i Örebro idag!

Anonym sa...

Det där stämmer väl inte? Vad jag läst så gav det knappt någon vinst med utförsäljningen och många hyresgäster som fått byta hyresvärd är inte nöjda- inte så konstigt när man tvingas flytta, hyresvärden har kontor i andra städer, hyresrabatt i december, köpoäng m.m. förmåner försvinner.

Att det går så bra för Örebro och att det skulle vara så många nya jobb att söka märker inte jag av, men kan bara hoppas det blir bättre framöver.

Anonym sa...

Jag har bott hos ÖBO i många år och är nöjda med dem. Kan inte se att en annan hyresvärd skulle vara ett bättre alternativ, snarare sämre för mig.

Anonym sa...

Det var väl över 10 000 örebroare som krävde en folkomröstning om utförsäljningen, så motståndet verkar stort. Skulle tro det är ännu fler, jag skrev aldrig på någon lista eftersom jag inte såg någon och inte var lika engagerad, insatt då.

Staffan Werme sa...

ÖBOs vinst vid försäljningen drygt 200 miljoner, används nu för att klara av renoveringarna utan att försämra det egna kapitalet. Alternativet hade varit kraftiga hyreshöjningar.

Sen blir jag så bekymrad över att socialdemokraternas förljugna kampanjer fortfarande slår igenom. Ingen tvingas flytta på grund av försäljningarna. När jag frågar runt idag kring hur hyresgästerna upplever sin situation så får jag i princip bara positiva svar. Det skulle vara intressant att höra Hyresgästföreningens åsikter nu när det verkar vara så positivt med nya ägare.

Jag hade gärna haft en folkomröstning om alternativen varit:
Ingen försäljning men kraftiga hyreshöjningar och mindre ansvar för bättre bostadsområden,
alternativt,
Begränsad försäljning - mindre hyreshöjningar och stort ansvar för bättre bostadsområden.

Men där fanns inget intresse från HGF.

Anonym sa...

Vad jag läste i höstas så var vinsten en miljon inte 50 miljoner som ni hade trott innan, men det är bara bra om vinsten nu skulle vara mer i.o.f.s. De som inte har någon inkomst dvs försörjningsstöd har väl fått flytta? Kan inte vara kul att man måste flytta. Servicen måste bli sämre om hyresvärden har kontor långt härifrån, men om det finns dem som är nöjda med det får dem väl vara det. Systemet ÖBO har med köpoäng försvann med ny hyresvärd och det kan väl ingen vara nöjd med? Ej heller att hyresrabatten en gång per år (halva hyran i december) försvann. Det måste ändå vara bra om man själv kan få välja om det ska renoveras eller ej och därmed få en lägre hyra. Viss renovering sker ändå i varje lägenhet. Större renoveringar har genomförts t ex i Markbacken.

Staffan Werme sa...

Hej, du har några fel:

1) Vinsten på försäljningen blev faktiskt högre än vad vi från början trodde. Men vi sålde inte 1500 lägenheter, utan bara hälften.

2) Även den som har försörjningsstöd har besittningsrätt så länge hyran betalas. Ingen kan tvingas flytta.

3) Varför ska servicen bli sämre om bolaget som äger finns längre bort? Hörde ett exempel där en hyresgäst istället tyckte att servicen kom snabbare.

4) Om du tycker att ÖBO ska fortsätta bygga nytt, bygga om, renovera och fortsätta vara ekonomiskt starkt så finns bara två vägar. Antingen att sälja försiktigt eller att höja hyrorna kraftigt.

Anonym sa...

Ok, vinsten kanske blev hyfsad, men att köpoängen försvann med ny hyresvärd är inget bra,vilket drabbar hyresgäster som vill flytta inom ÖBO (kan man inte om det blir en ny hyresvärd som tar bort kö-, boendepoängen). Att ny hyresvärd tar bort möjligheten till halv månadshyra i december är heller inget bra- vem vill inte ha det en gång per år? Att det inte finns kontor ens i samma stad där man bor tror jag fler än en person tycker är dåligt. Kan erkänna att försäljningen blev bättre än jag trodde, men ovanstående saker är inget bra för hyresgästerna- lojalitet ska löna sig t ex om man bott en längre tid i samma lägenhet och betalat hyra i många år.

Anonym sa...

Mats Sjöström säger att man också förlorade hyror när man sålde till annan hyresvärd och att det kan vara svårt att räkna ut + o -

Staffan Werme sa...

Visst förlorar man hyresintäkter. Och ÖBOs hyresgäster har köpoäng. Men nettot blir positivt och ÖBO kan vara en stark aktör för att förbättra för örebroarna. Alternativet är att man antingen struntar i att låta ÖBO bygga, och därmed skapar större utanförskap, eller så höjer man hyrorna. Det är frågan vad sossarna egentligen vill...

Anonym sa...

När det gäller bristen på bostadsbyggande de senaste åren kan man inte skylla på ÖBO med tanke på finanskrisen, som borgarna gärna tar upp i vissa sammanhang men inte i andra. Ska inte kommunerna få mer statsbidrag till ökat bostadsbyggande? Det är väl sådan åtgärder som behövs. Dessutom har kommunen fått större vinst än beräknat t ex mer i skatteintäkter. Det hämmar också tillväxten när unga m.f.l. får svårt att flytta till jobb och utbildning pga bristen på framförallt mindre bostäder (hyresrätter).