Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2011-01-07

Oacceptabel snöröjning

Det snöar i Sverige. I år igen. 2010 var det bekymmer eftersom vintern blev som den brukade förr i tiden. Nu är vi där igen. Sverige är täckt av snö. SJ spårar ur. Vägarna blir oframkomliga. Vi skottar och röjer. Tak och tappar riskerar liv och hälsa.

Det är likadant i Örebro. Vi har knappt en halvmeter snö. Men det verkar ibland som denna vinter är alla vintrars moder.

Jag är inte nöjd med snöröjningen i Örebro, för att vara mild. I fjol kunde man kanske acceptera att det var illa, eftersom det var så länge sedan det var så pass med snö. Men i år borde man lärt sig. Men det verkar knappast så. Massor av fel verkar begås.

Det röjs för sent.
Det röjs för dåligt.
Det flyttas inte tillräckligt snabbt.

Jag åkte från Karlstad till Örebro på trettondedag jul. Riksvägarna var farbara. Men på Glomman låg snön orörd av plogbilar, trots att klockan närmade sig sex på kvällen. Såg en traktor komma farande. Men naturligtvis var plogen uppfälld. Var nog fel distrikt.

Idag har jag åkt lite i Örebro. Nu är de flesta gator röjda. Men det är för dåligt. Det är för mycket snö kvar på gatorna. Det blir spårigt och moddigt.

Och överallt dessa snöhögar som ligger alldeles vid gator och korsningar.

Det är dags att se över hela snöröjningsinsatsen från kommunen. Hur ser upphandlingen ut? Är det bara pris, eller finns kvalitetskrav som måste uppfyllas? Borde man inte kräva att plogen går i backen, istället att som nu som det verkar bara flyta ovanpå den packade snön? Hur stort manskap måste vi kunna få fram, och på vilken tid? Hur får vi bort de snöhögar som blir stora trafikfaror?

I fjol kostade snöröjningen upp emot 20 miljoner mer än vi budgeterade. Det är pengar som vi klarar av att ta för att vi i koalitionen skött ekonomin. Det är pengar som är nödvändiga att klara för att staden ska vara människovänlig. Vi hade klarat ytterligare några miljoner. Nu måste vi se till så att vi ökar kvalitetskraven på snöröjningen för att staden och dess människor ska kunna fungera. Oavsett om man är ung eller gammal, rörlig eller med funktionshinder. Det har vi råd med, faktiskt!

3 kommentarer:

Unknown sa...

Hej Staffan!

Jag jobbar hemma idag. Tänkte gå en liten lunchpromenad. Den blev verkligen liten!! Eftersom plogen plogar en bra bit ovanför marken, precis som du påpekar i din blogg, så är det nu ett tjockt knöggligt istäcke. Jag vågar inte gå ut, helt enkelt. Jag har kontaktat tekniska förvaltninge tidigare, men de har ju bestämt sig för att snöröjningen sköts på ett bra sätt och då lyssnar de inte.

Men vad är det som är så bra med det de gör? De plogar så att det är ett tjockt snötäcke kvar. Sedan häller de ut ett glest lager av småsten som snabbt sjunker ner i snön med det enda resultatet att det ser ut som att de halkbekämpat men ingen effekt uppstår. (Tala om att slösa med resurser, både sten och arbete helt i onödan.) Så tinar det och fryser till is. Varje år blir det minst en period med temperatur runt noll då isproblemet kommer.

Hur tar sig kommunens tjänstemän till jobbet? Märker inte de att det är halt? Det är helt obegripligt för mig.

Nu blir det långt det här ... Men snälla Staffan. Det hjälper inte att en vanlig medborgare klagar. Så jag vill be dig att klaga högre. Kanske hörs du bättre?

(Och förresten, när ska kommunen och landstinget börja räkna ihop sina kostnader för snön? En liten tant med bruten lårbenshals som tvingas lämna sitt egna boende och hamnar i vården för resten av livet kostar väl mer än vad god snöröjning kostar?)

Bambi

Anonym sa...

kära politiker..
att plogen går uppe på den packade snön är pga av att de inte går å trycka ner plogen.. de är otroligt hårt vi använder "flytläge" skulle vi inte använda de så går de åt helvete med både traktor å plog. därimot om man kör med väghyvel eller hjullastare å skopa så går de bättre.

Staffan Werme sa...

Hej Anonym.

Jag förstår och håller med. Det är precis som du säger, med traktor och plog så fungerar det inte. I så fall måste ni vara ute direkt, innan snön packats. Men det har vi inte krävt eller betalat för från kommunen. Vi har inte heller krävt hyvel, eller plogbil som också fungerar bättre. Det är just det jag vill att vi funderar över till nästa snösäsong.