Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2011-01-13

Därför Folkpartiet i Örebro

Dagens Samhälle, tidningen som ges ut av Sveriges Kommuner och Landsting, har idag två artiklar som visar på varför Folkpartiet behövs i Örebros kommunledning, och varför socialdemokraterna behöver ytterligare tid i opposition.

Den första artikeln handlar om friskolorna. Dagens Samhälle visar på hur mycket effektivare och bättre friskolorna blivit de senaste fem åren i jämförelse med de kommunala skolorna. Som i all statistik finns naturliga felkällor och alternativa förklaringsmodeller. Men det visar ändå på den viktiga roll friskolorna spelar. De kan agera komplement till de kommunala skolorna och visa oss hur man kan hantera både styrning, målsättningar, uppföljningar och ekonomi på bättre sätt än vad vi gör idag.

För oss i Folkpartiet har alltid friskolorna varit välkomna. Vi ser dem som goda komplement till den kommunala skolan, just utifrån att de kan agera annorlunda, hitta alternativa pedagogiska lösningar och visa på hur man kan styra verksamhet och ekonomi bättre än vad vi inom kommunerna hittills gjort.

Om socialdemokraterna fått styra i Örebro, hade det knappast funnits friskolor i Örebro. De har röstat mot i princip alla etableringar av friskolor under mycket lång tid.

Den andra artikeln handlar om regioner som växer. Här är Örebroregionen ytterligare ett gott exempel på hur en kommunledning med strategier och strukturerat arbete kan få både den egna kommunen, och regionen, att växa. Det är rapporten "Svenska Nav" från Västsvenska Industri- och handelskammaren som redovisas. De har mätt framgången inom åtta områden:
Befolkningstillväxt
Ålderssammansättning
Förvärvsintensitet
Nyföretagande
Andel näringslivsanställda
Lönenivå
Utbildningsnivå
Hälsa

Vi ser hur Folkpartiets och koalitionens arbete här burit frukt. Örebro växer som aldrig förr, befolkningstillväxten är rekordhög. Det är många unga som flyttar till Örebro vilket innebär att ålderssammansättningen blir gynnsammare. Vi har klarat av lågkonjunkturen bättre än väntat, men förvärvsintensiteten är fortfarande för låg. Nyföretagandet ökar kraftigt.

Men det finns också problem. Fortfarande är andelen offentliganställda för stor i förhållande till andelen näringslivsanställda. Lönenivåerna i Örebro är alldeles för låga. Utbildningsnivån stiger men från en alldeles för låg nivå. Hälsan är ojämlikt fördelad.

Inom alla de åtta områden som redovisats ovan har Folkpartiet agerat proaktivt. Vi har sökt vägar att stärka Örebro, genom att göra Örebro attraktivare, genom att samarbeta med universitetet, genom att öppna kommunen för fler aktörer, genom att arbeta för ett näringsliv med fler företag med högre krav på utbildning, kvalifikation och kompetens och därmed högre lönenivåer, genom ett strukturerat arbete för att få fler i arbete och därmed öka folkhälsan.

Inom koalitionen har vi inte haft speciellt stora problem att enas om hur vi ska hantera dessa frågor. Men alldeles för ofta har det skett med motstånd från socialdemokraterna. I vissa fall har de till och med motarbetat utvecklingen.

De har varit passiva i arbetet för att göra Örebro attraktivare, och i vissa fall motarbetat förnyelsen av city.
De har motarbetat, eller i bästa fall varit passiva, i arbetet med att öka möjligheterna för privata aktörer att komma in och få bli entreprenörer inom kommunal verksamhet som skola, äldreomsorg och social omsorg.
De har därmed också motarbetat framförallt kvinnligt nyföretagande.
De har aktivt varit emot att i den regionala utvecklingsstrategin skriva in att andelen näringslivsanställda ska öka. För dem har den offentliga sektorns storhet varit överordnad.
De har inte velat ha någon strategi för att få fler högavlönade till Örebro, snarare har deras näringslivsstrategi byggt på ännu fler enkla jobb.
De har inte haft någon tydlig arbetslinje. Bland annat har de motarbetat koalitionens arbete med att föra över försörjninsstödet till arbetsmarknadsenheten för att förenkla övergången från bidrag till arbete.
De har haft ringa eller inget intresse för samarbete med universitetet.

Nu vill vi i Folkpartiet gå vidare. Vi vill göra Örebro ännu attraktivare, för boende, studerande, arbetande, turistande. Vi vill ge ännu fler möjligheter att arbeta med kommunen, som entreprenörer, med RUT-arbeten och äldreservice, genom utmaningsrätter och minskad kommunal osund konkurrens. Vi vill öka samarbetet med universitetet ännu mer och skapa förutsättningar för fler kommunalt finansierade professurer. Vi vill ha hit högkvalificerade arbeten, ett mål är att tre börsnoterade företag ska ha sina huvudkontor i Örebro före 2015. Vi vill öka andelen anställda i näringslivet. Vi vill värna arbetslinjen för att minska utanförskap och öka folkhälsan.

I det arbetet känner vi stöd hos våra koalitionskollegor. Men alldeles för ofta motstånd från den socialdemokrati som mest verkar tycka att det var bättre förr.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Staffan!
Efter ett helt yrkesliv som rektor och lärare i snart sagt alla skolformer som finns är min slutsats att det i Örebro finns en, säger en, skolform som erbjuder "alternativa pedagogiska lösningar", och det är waldorfskolan i Adolfsberg.
Att friskolorna i stort skulle erbjuda några pedagogiska alternativ utöver möjligen kostymklädda lärare och laptops till eleverna är mer än jag känner till.
Men jag vet förstås inte allt.
Med vänliga hälsningar,
Hans Holberg

Staffan Werme sa...

Hej Hans.

Av egen erfarenhet, med barn som gått både i kommunala och fristående skolor, har jag en annan uppfattning. Karl-Johansskolans användande av musik i olika sammanhang är bara ett av de exempel som man borde kunna ta lärdom av.

Men om man dogmatiskt är emot allt fristående så kanske man inte ser det som finns, annat än som kostymklädda lärare (något som jag inte sett i fristående skolor...).

Anonym sa...

Nåja, Staffan, du vet säkert inte att jag har varit och är en fritt och självständigt tänkande socialist som arbetade i 9 år på Waldorfskolan i Adolfsberg och i åratal offentligt har hävdat de alternativa skolornas rätt, det må vara Waldorf, Montessori eller Freinet (arbetets pedagogik). Ok för att Karl Johan är en utmärkt profilskola - musik är en nyckel till barns och ungdomars hjärtan - men vad är alternativt i deras övriga undervisning?

Men det gick ju att starta Temaprogrammet i kommunal regi, så helt omöjligt är det inte med alternativ pdagogik där. Om nu inte din partibroder Jan Björklund lyckas sabba det fullständigt med sin 1950-talsskola, förstås.

Hans Holberg

Staffan Werme sa...

För mig är också de kommunala skolorna grunden för det goda lärandet. Jag tror säkert att det finns möjligheter att skapa både intressanta pedagogiska lösningar och andra verksamhetslösningar inom de kommunala skolorna.

Men för mig är också elevernas och föräldrarnas valfrihet central. Då gäller det att skapa en mångfald av olika skolor, olika pedagogiker, olika verksamhetslösningar, olika styrningar o.s.v. Det som passar för mig passar kanske inte för dig.

Och - när mina barn gick på Karl-Johan användes musiken brett, inte bara på musiklektionerna. Jag tror att det var nyttigt för lärandet i många ämnen och för en god socialisering.

Anonym sa...

Jag köper det. Hur långt är Profetens skägg? ;-)

Anonym sa...

Det är snarare mer arbete åt vanliga människor vi måste ha t ex inom lager, logistik, vården m.m. inte fler kommunalt finansierade professorer. Många går arbetslösa och vad jag hört så har koalitionen motarbetat t ex fler jobb inom lager, logistik i Örebro. Företag som hade kunnat skapat fler riktiga jobb häromkring istället för att folk ska bli utnyttjade i jobb o utvecklingsgarantin- fas 3 projekt.

Staffan Werme sa...

Hej Anonym. Nej - koalitionen har inte motarbetat ett enda lagerjobb. Men vi menar att det inte är framtiden för Örebro. Örebro har alldeles för många låglönejobb i förhållande till de mer välbetada jobben. Det innebär på sikt problem för välfärden och finansieringen av den. Och det är bara jobb med hög kompetens som kan säkra Örebros och Sveriges plats i en globaliserad värld.

Sossarna brydde sig aldrig om universitetet. Men nu är det en av de viktigaste arbetsplatserna i Örebro, med enorm tillväxt och med massor av nya företag i faggorna. Det vill vi i koalitionen fortsätta att stötta.

Anonym sa...

Det är bättre med lagerjobb än inga alls dvs att personer går arbetslösa istället. Bra med satsningar på universitetet men det ena behöver inte utesluta det andra. Det är bra om det finns jobb som de flesta klarar av, än bara jobb som kräver lång/kvalificerad utbildning.

Staffan Werme sa...

Håller med anonym, men det är inte alternativet. Vi måste ha alla möjliga jobb, men för att vi ska kunna känna oss trygga med en välfärd som kan finansieras i framtiden räcker det inte med lagerjobb. De kan flytta i morgon. Men om vi skapar en kommun med ett företagsklimat som gör det möjligt för människor med idéer att starta företag och ger framgångsrika företag möjlighet att växa - då är tryggheten något större.

Anonym sa...

Det är väl många jobb, arbetsplatser som kan flytta eller försvinna imorgon i.o.f.s. Finns väl inga garantier knappt för någonting.