Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2011-02-01

Ansvaret för Val(s)kolan

Idag i Nerikes Allehanda backar för första gången socialdemokraterna vad gäller den så kallade valskolan, den till demokrati förklädda odemokratiska kollektivröstningen i Vivalla. Hittills har alla socialdemokrater sagt att allt gått rätt till, att det inte varit några bekymmer, att det egentligen skulle finnas fler valskolor.

Det intressanta är inte att de backar. Jag hoppas att de kommer att få backa betydligt mer. Det intressanta är vem som backar.

I Nerikes Allehanda får en betydelselös tredjeperson stå till svars för vad som hänt. Det är god medial hantering. Därför att de som egentligen borde stå till svars är:

Lena Baastad. Hon har varit högst ansvarig för hela den socialdemokratiska valrörelsen. Som deras gruppledare är hon i högsta grad ansvarig för det som sker inom hela partiet. Om hon inte känt till valskolan, där partiledaren medverkade, varit delaktig i planeringen och genomförandet visar det bara att hon egentligen inte är den som leder partiet.

Björn Sundin. Han har varit så kallad "valgeneral". Det är otroligt om inte han har både känt till och medverkat till valskolan. Det sannolika är att han varit den som legat bakom hela konceptet.

Aala Idris. Hon genomförde valskolan. Hon var ansvarig på plats. Hon var den som administrerade hela det kollektiva röstningsförfarandet.

Men dessa tre lär vi inte få se på barrikaderna i detta läge. Det passar inte in i den mediala bild socialdemokraterna är så bra i att sätta, och som tyvärr de lokala journalisterna så ofta inte genomskådar. Men det finns fortfarande en chans att gräva djupare för grävande journalister. Det vore intressant, mycket intressant, med en sådan grävning.

Inga kommentarer: