Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2011-02-07

Direktörslöner

LO skriver på DN-debatt idag om löneskillnader i Sverige. Man visar på att skillnaden mellan den genomsnittlige industriarbetaren (vem nu det är?) och de 50 högsta topparna ökar allt mer sett över 30 år.

Och vad är problemet?

Är det ett problem att folk blir rika? Är LO inne på samma koncept som Vänsterpartiet? När Folkpartiet säger att det ska bli lättare att bli miljonär i Sverige, säger Vänsterpartiet tvärsom. Men frågan är väl inte om det ska vara lätt eller svårt att bli miljonär, frågan är på vilket sätt man blir det.

Det verkar vara helt OK för de flesta att bli miljonär på lotterier och spel. Det verkar lika OK att bli miljonär på sport, eller på musik eller kultur. Men det är inte OK att bli miljonär på hårt arbete, på uppfinningar, på kompetens inom näringsliv eller ve och fasa - inom politik.

Egentligen borde det väl vara tvärsom. Vi borde väl hylla de som genom utbildning eller genom uppfinningar eller via att utveckla bolag och näringsliv gynnar både sig själva och samhället. Miljonärskap genom sport och kultur är väl OK. Men frågan är vad miljonärskap genom spel och lotterier egentligen tillför samhället.

Men det är alltså tvärsom. Det är illa. Det säger rätt mycket mer om ett samhälle än såväl debattartiklar som politiska initiativ. Det vore bättre om vi gladde oss åt de framgångsrika människorna och försökte ta efter dem

Finns det då inga problem? Jo - självklart.

Om miljonärerna blir fler, och de med lägst inkomster får allt lägre inkomster, är det oacceptabelt. Men det som sker i Sverige, och världen, är att även de fattigaste blivit rikare, men i långsammare takt. Visst kan vi önska att denna takt skulle vara snabbare, jag är en av dem som tycker att det är viktigt med ökad global solidaritet, men frågan är hur denna utveckling sker bäst?

Och i Sverige är problemen sannolikt än mindre. Fattigdomen här är inte absolut, utan mäts relativt ett genomsnitt av befolkningen. Vi har system som bär dem med lägst inkomster. Ibland fungerar det inte men systemet finns och omfattas av alla partier. Så så länge vi får fler miljonärer, och att miljonärerna blir rikare samtidigt som de med lägst inkomster också får högre levnadsstandard, är det väl OK?

Jag måste erkänna att jag har en del andra invändningar också. Framförallt handlar det om hur lönerna och arvodena sätts. Det är OK med höga löner, om de baseras på att man är kompetent och framgångsrik. Men är det OK med bonusar? Jag är tveksam. Om man ska ha bonusar för ett bolag så måste de baseras på en långsiktigt hållbar utveckling. Man måste också vara klar över att det är bonustagarens insatser som gjort utvecklingen möjlig. Banksektorns utveckling fram till kraschen 2007 är väl ett typexempel på när man inte kan säga att det är klart att det är ledningarnas utveckling som skapat framgången. Jag har i flera andra bloggar pekat på att jag tycker att bonussystemen skulle avvecklas, om inte på andra sätt så med skattemässiga nackdelar gentemot lön.

Det finns ett antal andra problem också. Ett av de tydligare är att ett samhälle där skillnaderna blir för stora blir ett instabilt samhälle. Det måste finnas en förståelse från de många för att de få i toppen har en viss inkomstnivå och en viss levnadsstandard. Blir skillnaderna för stora riskerar vi att hela samhällssystemet ifrågasätts. Men jag gissar att vi har rätt långt kvar att gå i den riktningen i Sverige.

Jag lyssnade på ett radioprogram för en tid sedan om hur man byggde ett stabilt välfärdssamhälle. Det fanns två likvärdiga huvudspår. Det ena var att man byggde ett samhälle med små skillnader. Det andra att man tillät större skillnader, men där skillnaderna var baserade på förståeliga incitament. Frågan är vilket av samhällena som har bäst överlevnadsstrategi i det långa loppet. Då blir man snabbt djupt filosofisk: Vilka krafter vill och kan vi använda för att förändra och förbättra samhället på längre sikt? Den diskussionen är värd ett antal separata bloggar.

14 kommentarer:

Anonym sa...

"Så så länge vi får fler miljonärer, och att miljonärerna blir rikare samtidigt som de med lägst inkomster också får högre levnadsstandard, är det väl OK?"

Den slopade förmögenhetsskatten torde göra precis tvärtom. Det kommer inte ta lång tid (med högerpolitiken som förs nu) innan vi liknar USA än mer. Ända sedan Reagan och järnladyns tid har vi börjat anamma deras idéer. Minska klyftorna genom att höja "industriarbetarnas" (gemene man) lön med 50%? Vad skapar detta? Vi blir inte attraktiva på exportsidan.. det är enkelt att finna fel men svårt att hitta lösningar.

/Alfons

Staffan Werme sa...

Den slopade förmögenhetsskatten innebär förhoppningsvis att fler rika människor låter sina pengar jobba i Sverige i näringslivet istället för att hamna i utlandet. Det betyder fler jobb och minskade klyftor.

Man kan inte generalisera kring länder. Det finns mycket som är fantastiskt bra, och det finns en del som är lika dåligt. Låt oss lära av det goda och dra lärdom av det dåliga.

Anonym sa...

Ointresset för social jämlikhet och sammanhållning i och av vårt samhälle är borgerlighetens vita fläck. Det finns många orsaker till att klyftorna i vårt samhälle ökar, och de har olika skepnad; ekonomi, arbete, boende, utbildning, fritid och sociala förmågor. En del kanske inte ens politiken rår på, andra kan man påverka. Men det borde föras en debatt och finas en samhälskritik mot det som händer i vårt land. Klyftor är dåligt för alla medborgare, även omo de drabbar vissa särskilt hårt. Borgerligheten är så narcissistisk.

Anonym sa...

Staffan, hur många bonus-vd:ar har "uppfunnit" något till gagn för mänskligheten - eller Sverige - utöver ekonomiska krumbukter som berikat dem själva? Nämn några!

Anonym sa...

Glömde skriva under här ovan.
Hans Holberg

Staffan Werme sa...

Jag delar inte anonyms syn på att klyftor är dåliga. Jag tycker det är rätt att den duktige tjänar bättre än den som gör jobbet dåligt. Det gäller alla; lärare, ingenjörer, truckförare, advokater, direktörer... Men man ska göra det utifrån samma förutsättningar. Alla ska kunna påverka sin livssituation.

Sen är det väl bra att såväl industriarbetare som chefer har fått det bättre. Hade det varit bättre om klyftorna minskat men alla fått det sämre, eller mindre bra?

Staffan Werme sa...

Som du kanske läser Hans, är jag emot bonussystem. Jag tycker man borde kunna skatta bort dem. Men bra människor ska kunna få höga löner.

Som vänsterpartist kanske det är trist att höra att det är i de gamla kapitalisternas bolag, där det finns en stark och tydlig ägare, som chefslönerna oftast hålls i schack!

Anonym sa...

Staffan, det var ett ickesvar värdigt en yrkespolitiker. Som vänsterpartist har jag svårt att inse att någon människa över huvud taget kan göra sig förtjänt av en månadsinkomst som är högre än, säg 100 000, kanske 200 000 kronor. Det är ju inte direktörerna som utför det konkreta arbetet i företagen. Men vi står visst inte så långt ifrån varandra i den frågan. Skatta bort fantasilönerna och bonusarna! Bra förslag. Tänk vad t ex 100 miljarder i IKEA-profit skulle kunna innebära för vård, skola och omsorg. Men ok, 500 miljoner kunde väl gå till Älmhults kommun. Vad tror du? Något för Fp att driva i Alliansen?

Fridens, som man sa på 50-talet!Hans Holberg

Staffan Werme sa...

Vi hade bland annat den diskussionen i måndags. Om en chef gör en felsatsning kan det innebära miljardförluster för ett bolag. Om hon eller han gör bra, det motsatta. Det är därför bra chefer ska ha höga löner. Men det finns alltid ett tak. När en lön blir mer lik en förläning, där lönen saknar koppling till bolagets verksamhet, där det inte ställs motkrav när det går dåligt, då är det helt fel. Det är det som visas - med starka ägare är kraven på cheferna högre och lönerna lägre.

Anonym sa...

Det går ändå inte ihop - din Allians (på riksplanet) liksom du själv i kommunen gör ju inget annat än tjatar om sänkta skatter. Gå på bonusdirektörerna, om ni vågar! Det finns gott om pengar att hämta.

Hans Holberg

Staffan Werme sa...

Jag har inte tjatat så mycket om sänkta skatter. Däremot har jag velat avdramatisera frågan. Jag tror inte att 21.22 i kommunalskatt är sanningen. Ibland kanske den kan vara 20.50, nåt år då det går illa kanske 21.50. Men långsiktigt höjda skatter riskerar att innebära lägre intäkter eftersom människor flyttar från och ekonomin fungerar sämre.

Anonym sa...

Nej, Staffan, människor flyttar knappast p g a hög/låg kommunalskatt. De flyttar för att de har fått (ett bättre) jobb, för att bo i närheten av släktingar, för att de måste komma undan en brutal hustruplågare, för att studera, för att bo på landet/i stan istället för tvärtom (är du med?) och så vidare av tusen andra personliga skäl. Man bör vara vaksam mot att drabbas av ett politiskt tunnelseende som utgår ifrån att alla människor har kommunalskattesystemet som vardags-gps.
Hans Holberg

Staffan Werme sa...

Håller med i princip Hans. Jobb och studier är viktiga faktorer. Men om det är så att ett företag kan lokaliseras till Örebro och det är viktigt för den företagaren att vi har lägre kommunalskatt, ska vi då försitta chansen till nya jobb? Särskilt som det inte finns speciellt mycket som tyder på att högre skatt ger bättre välfärd? Västerås har en krona lägre skatt, men bättre välfärd, typ.

Hans Holberg sa...

Med den lilla skillnaden, Staffan, att företagen inte betalar någon kommunalskatt ö h t, såvitt jag vet. Lägre än så komnmer man väl inte i taxering - om man bortser från rut- och rotbidrag.