Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2011-02-02

Vackra hus

Örebro växer. Idag presenterar Nerikes Allehanda de nya men förminskade planerna på byggnation vid Alnängarna. Det är bra att det kommit till så konkreta planer. Örebro måste få till fler bostäder för de tusentals nya örebroare som kommer till varje år.

Men utifrån den bild som ges i Nerikes Allehanda kan man ha en del funderingar. Under fyra år har jag jobbat med utvecklingen av kommunen. Resultatet är rätt hyfsat. Men vi har brustit på ett antal områden. En del av stadsbyggnad är ett sådant område.

Vad ska vi då göra? Örebro behöver fler attraktiva bostäder och bostadsområden. Vi behöver hus som är vackra, som sticker ut, som kan vara en del av det som gör att den attraktiva arbetskraften flyttar till Örebro.

Jag vet att Örebro, företag och universitet, fortfarande har problem med att få de bästa krafterna att flytta hit. Alldeles för många bor fortfarande i andra kommuner, som Stockholm, fast man jobbar i Örebro. Bostadsfrågan är en av de faktorer som påverkar.

Närheten till vatten, till Svartån och Hjälmaren, är ett av de plusvärden som skulle kunna tala för Örebro. När vi nu utvecklar området ner mot Hjälmaren är det viktig att vi tänker på att de hus som byggs ska vara attraktiva för de människor vi behöver få hit.

Här finns en tydlig politisk skiljelinje. Socialdemokraterna har aldrig tagit ställning för att vi måste bygga för att få hit högkompetenta medarbetare. Deras fokus har alltid varit billiga bostäder. Det har inneburit att Örebro har en befolkning som har förhållandevis låga löner. Eller för att tala klarspråk: Örebro har en för liten medelklass och för få med höga löner. Utifrån ett vänsterperspektiv innebär det något bra. Man ska ju alltid jobba för arbetarklassen, eller underklassen (beroende på hur kommunistisk/socialistisk man är).

Men ett välfärdssamhälle måste byggas av många olika. I det perspektivet måste vi värna såväl den stora, arbetande medelklassen, som samhällets toppar. Välfärden byggs av goda skatter, skatter som i första hand kommer från medelklassen. Det civila samhällets funktioner bärs för det mesta också av alla oss medelklassare.

För mig och Folkpartiet har det varit viktigt att försöka förändra Örebro i en positiv riktning. Det handlar om att bygga en vacker stad. Det handlar om att förändra arbetslivsstrukturen, få fler jobb med hög kompetens. Det handlar om att jobba tätt samman med universitetet. Det handlar om att värna medelklassen, alla lärare, sjuksköterskor, socionomer, bibliotekarier, ingenjörer o.s.v. som både jobbar i och med kommunen och alla företag runt oss. Det är det som säkrar välfärden för alla äldre, för skolbarn med stora behov, för miljö och klimat.

I ett sådant perspektiv är det viktigt att vi bygger rätt, att vi bygger vackert, att vi bygger mer för de som ännu inte velat flytta hit.

När jag ser på skissen blir jag lite orolig. Det behövs intressantare stadsbyggnadsperspektiv. Det behövs mer spännande husstrukturer. Det skulle verkligen vara bra med mer vatten i området. Men det får vi ordna när vi tagit över makten igen.

Inga kommentarer: