Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2011-02-11

Om val i Örebro Nordöstra valkrets

Valprövningssnämnden beslutade till sist om omval i Örebro kommun. Det blir val igen i Örebro. Det är ingen lycklig situation. Det borde vara självklart att vi har en demokrati som fungerar så väl att man inte ska behöva överklaga ett val i en stark demokratisk stat. Men nu är det fallet.

För mig är det ändå skönt att demokratin nu segrar. Valprövningsnämnden är mycket tydlig i sin kritik vad gäller två saker. Det första är ombudsröstningen. 17 röster är felaktigt avgivna.

Det andra är ordningen vid vallokalen i Vivalla, efter den så kallade "socialdemokratiska valskolan". Vid presskonferensen i riksdagen är kritiken från Valprövningsnämndens ordförande, regeringsrådet Bengt-Åke Nilsson, oväntat hård mot hur socialdemokraterna hanterat frågan kring valtältets placering, och hur de genom det kollektiva röstningsförarandet, med kandidater ända inne vid valurnan, skapat oordning i vallokalen. Det är uppenbart att detta påverkat valresultatet på ett otillbörligt sätt. Det är lika uppenbart att "valskolans" syfte inte var en objektiv utbildning, utan ett sätt att på alla sätt få fler röster till socialdemokraterna.

Under de snart fem månader som gått sedan valet borde avslutats, har Folkpartiet fått skarp kritik av socialdemokraterna för att vi vågat överklaga. Björn Sundins ledarinlägg i Nerikes Allehanda den 1 november, socialdemokraternas reservation i valnämnden, otaliga socialdemokratiska kommentarer i olika medier där Folkpartiet i allmänhet och Johan Åqvist och jag i synnerhet märks ut som dåliga förlorare, är bara delar av en kampanj som inte tagit sin grund i omsorg om demokratin, utan snarare tvärsom.

Men nu har Valprövningsnämnden givit oss rätt. Demokratin har tagit ett steg framåt. Folkpartiet tog striden för demokratin, mot en betydligt större, resursmässigt starkare och betydligt mer cynisk socialdemokrati som helst ville lägga locket på. Det var en Davids kamp mot Goliat. Men vi vann! Det visar sig åter att deras självtagna makt, överhet och förljugenhet i längden inte kan vinna.

Demokratin måste vinnas var dag. I med- och motvind. Vi tog kampen för demokratin. Vi gjorde det i motstånd mot maktpartiet och alla dess resurser. Vi vågade. Vi vann!

Nu gäller det att örebroarna inser hur viktigt detta är för inte bara demokratin i Örebro, utan i hela Sverige. Vi får hoppas att detta blir inledningen på en förändring av vallagen och en förstärkning av demokratin där valhemligheten återställs, där alla röster räknas, och alla röster är lika mycket värda.

Och - En röst på Folkpartiet är alltid en röst för demokrati och öppenhet. Det har Sverige kunnat lita på i över 100 år. Det kommer Sverige att kunna lita på i 100 år till!

Media: DN, SVT, SR, SVD, Aftonbladet, Expressen, Radio Örebro, Tvärsnytt

14 kommentarer:

Karina sa...

Jag tycker då rakt inte att det är en seger för demokratin att 25 % av Örebros befolkning ska avgöra valet, för vi som nu får rösta igen har ju på sätt och vis "facit i handen"
Ni vann - men 75 % av innevånarna förlorade!
Ps: För övrigt var det flera andra partier som valpropagerade i och i närheten av röstningslokaler!

Anonym sa...

Jag la min röst på dej Staffan, men den får du inte nu! Folkpartiet måste kunna hitta någon som är bättre än dej!

Lars sa...

En röst på dej är en röst på hög Barnfattigdom för det är du ansvarig för också inte bara Melodifestivalen!!!

Staffan Werme sa...

Jag hade gärna sett ett omval i hela kommunen. Sannolikt hade socialdemokraterna då förlorat minst ett mandat i varje valkrets. Då hade vi fått en ännu stabilare majoritet. Men Valprövningsnämnden valde annorlunda. Kanske på grund av att sossarna där insåg vilket alternativ de hade...

Och ja - jag är ansvarig för barnfattigdom, Melodifestival och allt annat elände i världen:)

Staffan Werme sa...

Och du som lade din röst på mig i september, men inte ska göra det nu, varför? Är det för min och Folkpartiets kamp för demokratin? I så fall ska du nog inte lägga din röst på någon liberal, då är sannolikt sossarna ett bättre val. Lena Baastad och Björn Sundin verkar ju ha rymligare samveten när det gäller vad demokrati är...

Lars sa...

Nej bara Barnfattigdomen i Örebro!!!

Anna sa...

Jag tror att ni förlorat ett mandat i varje valkrets om det inte varit mer!!!

Staffan Werme sa...

Lars, jag tar allvarligt på din kommentar. Menar du att jag personligen är ansvarig för barnfattigdomen i Örebro? Har du då inte sett vilka åtgärder den majoritet jag lett genomfört? Fler jobb, ökade arbetsmarknadsåtgärder, mer förebyggande arbete (som sossarna tog bort). och så vidare. Men de internationella konjunkturerna rår jag inte på...

Staffan Werme sa...

Anna: Om valrörelsen varit ren, utan sossefusk, utan deras lögnaktiga negativa kampanjer, hade vi vunnit klart redan i september. Nu får vi vänta i någon månad till innan koalitionen kan fortsätta styra. Men hade det varit omval i hela kommunen hade sossarna sannolikt tappat en tredjedel av sina mandat.

Lars sa...

Du kan väll inte ta åt dej av det positiva bara men skylla det dåliga på konjunturen eller? Lars. Det var lågt

Karina sa...

"Om valrörelsen varit ren, utan sossefusk, utan deras lögnaktiga negativa kampanjer, hade vi vunnit klart redan i september. Nu får vi vänta i någon månad till innan koalitionen kan fortsätta styra."
Vill du vara ensam om de lögnaktiga, negativa kampanjerna? Men ska inte kasta sten när man sitter i glashus är ett bra talesätt.Eller: Som man ropar får man svar.
Och var inte för säker på att ni i koalitionen får styra! Man kanske inte ska ta ut segern i förskott ;)

Staffan Werme sa...

Karina: Visa på en sådan negativ kampanj från mig och Folkpartiet. Du hittar dem inte. Men om du läser Björn Sundins krönikor i NA, John Johanssons blogginlägg eller tittar på Lena Baastads valmaterial kring stupstock i Örebro så är det som att de kopierat en amerikansk valrörelse. Tyvärr.

Jag tar inte ut någon seger i förskott. Men jag, Folkpartiet och koalitionspartierna kommer att fortsätta jobba häcken av oss för att vinna!

Anonym sa...

Nåja, Staffan, du borde kanske läsa Valprövningsnämndens beslut (Dnr 36-2010) en gång till - hela texten. Inte ens att "GUD" la en röst på s i Vivalla fick Valprövningsnämnden att höja på ögonbrynen. Kanske av försiktighetsskäl, vad vet jag. Vår Herre har ju oanade resurser, han har t o m tolererat frisinnet.
Så nu ska vi se, sa blinda Sara, och klippte av sig ögonlocken. Det är inte uteslutet att det blir ett helt annat valresultat i NÖ än vad både du och jag skulle önska.
I så fall är det frågan vem som ska gratuleras.

Anonym sa...

Vad feg du är...

http://na.se/nyheter/orebro/1.970168-fp-kommenterar-inte-det-overklagade-valet