Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2011-02-03

Kollektivtrafikfinansiering

I dagens Radio Örebro går två socialdemokrater ut och menar att resten av länet betalar för Örebros stadsbussar. De talar om en omvänd Robin Hood-skatt. Inget kunde vara mer felaktigt. Sanningen är att örebroarna betalat en extra länsskatt för bussarna på idag upp emot 50 miljoner kronor per år. Skälet är att den fördelningsnyckel som beslutades 2002 lade för stort ekonomiskt ansvar på Örebro. Nu ska den nyckeln, skatteutjämningssystemet, göras om. Det kommer att innebära en rättelse, så att Örebro och örebroarna får en rättvis fördelning av kostnaderna.

Då var det Jonas Karlsson kommunalråd och styrde Örebro. Kollektivtrafiken var hans ansvarsområde. Antingen var han medveten om att han pålade örebroarna en extra länsskatt, vilket är illa, eller så var han okunnig, vilket är än värre.

Nu är Jonas Karlsson landstingsråd och styr landstinget. Då går han ut med uppenbart felaktiga siffror kring vem som betalat vad. Det känns som om den interna socialdemokratiska länspolitiken, kraven på att hålla ihop socialdemokraternas länsorganisation, är viktigare än sanningshalten i påståendena. Inför de diskussioner som kommer om att Örebro behöver betala mindre, och landstinget och övriga kommuner mer, måste socialdemokratiska kommunalråd i de mindre kommunerna hållas lugna. Den gemensamma fienden blir då Örebro kommun. Det är illa, mycket illa.

Örebro kommun och Örebro län behöver en bättre kollektivtrafik. Vi behöver öka arbetspendlingen, och utbildningspendlingen, i länet och gentemot angränsande län. Ska vi bli den nya regionhuvudstaden i den kommande regionen Örebro-Västmanland-Värmland, så måste vi se till så att vi har en än bättre fungerande kollektivtrafik. Men arbetet ska ske med öppna kort. Vi måste ha politiker som kan ställas till svars för de kostnader, och den kvalitet, trafiken har. Det får inte ske genom dolda uttaxeringar.

Inga kommentarer: