Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2011-02-18

Örebro växer!

2010 blev ytterligare ett framgångsår för Örebro, berättar Tvärsnytt. Fast de har lite fel. Vi växer med nästa 1500 innevånare, inte 800... Något mindre än vad som man kunde förvänta efter det första halvårets rekordartade ökningstakt, men otroligt bra ändå.

Man kan se att det främst är de stora städerna som växer. Stockholm, Göteborg och Malmö ökar kraftigt. Stockholms kommun ökar med drygt 17000 innevånare och flera kranskommuner har också kraftiga befolkningsökningar. Det är fantastiskt för dessa regioner som stärker sina möjligheter till utveckling och förnyelse.

Men utanför storstäderna (om man räknar Uppsala till Stockholmsregionen) är det bara Linköping som växer snabbare än Örebro. Vi är nu drygt 135.000 örebroare och vi blir bara fler. Det är lätt att tycka om Örebro.

Det finns många skäl till denna utveckling. Universitetet är en självklar del. Den goda arbetsmarknaden en annan. Näringslivet, kulturen, handeln, skolorna, servicen - Örebro är rätt bra på alla områden, för att vara lite blygsam.

Speciellt roligt är det att Örebro har ett positivt nettoflöde från alla områden. Vi ökar inte "bara" genom att vi "tömmer" övriga länskommuner, eller "bara" genom en inflyttning från utlandet. Vi har ett positivt netto från hela övriga Sverige. I jämförelse med Västerås blir det extra roligt. Vi fortsätter att knappa in på dem, samtidigt som vi har ett positivt netto från Sverige, medan deras ökning bara kommer från länet och från inflyttning från utlandet.

Det är rätt lätt att summera läget efter fyra år med Koalition Örebro vid makten: Det går bra för Örebro. Allt fler märker det. Grunden är lagd för en fantastisk utveckling. Nu går vi för en starkare vinst i omvalet den 15 maj, för att säkra denna utveckling!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det är högkonjunktur, därför det går bättre för Örebro m.f.l. städer. 6000 st är fortfarande arbetslösa i Örebro, och 13000 i Örebro län vilket inte är bra.

Anonym sa...

Kumla är den kommun i länet som ökar mest i folkmängd. Det finns ett femtontal kommuner i sverige som ökar mer än Kumla, så Wermes påstående om Örebro stämmer inte.(se dagens Dagens Samhälle)
Hälften av landers kommuner växer, hälften minskar. Det väldigt lite att göra med hur de styrs.

Staffan Werme sa...

Mark Twain sa: Det finns lögn, förb.. lögn och statistik. Med statistik kan man bevisa allt...

Kumla växer procentuellt mest. Örebro står för 1456 nya länsbor. Lite mer än Kumlas 242...

Örebro kunde nog vuxit mer om vi haft fler lägenheter. Skälet till att vi inte har det har jag bloggat om tidigare.

Det intressanta är ändå att vi dels nuförtiden har ett nettoinflöde från resten av landet (jfr ex vis Västerås) och att det under de senaste fyra åren flyttat in exceptionellt många till Örebro.

Örebro är bäst! (Allra bäst under koalitionsledning!!!)