Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2011-02-02

Omval

DN skriver idag om sannolikheten för omval i Örebro. Radio Örebro och SR återger detta. Sannolikheten att Folkpartiet skulle fått ett mandat till är 40%, en enormt hög siffra. Jag hoppas att Valprövningsnämnden idag fattar beslut om ett omval, eller ett annat beslut som innebär att koalitionen får fortsätta styra.

Det förtjänar att påpekas gång efter annan: Koalition Örebro, Folkpartiet, Kristdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Moderaterna, vann valet i Örebro. Vi fick 2500 röster, eller nästan 3 % fler röster än de rödröda partierna. Örebroarna ville behålla koalitionen vid makten. Men på grund av många valkretsar (ett socialdemokratiskt krav) och många märkligheter vid valet blev det en annan utgång. Valet i Örebro visar med all tydlighet dels att hela vallagen måste göras om för att värna valsäkerheten och demokratin, dels att i dagens system räknas inte alla röster lika. En röst på centerpartiet var i valet 2010 bara värd hälften av en röst på Sverigedemokraterna, eller två tredjedelar av en röst på Socialdemokraterna. De som röstade på de rödröda partierna hade röster som vägde mer än de som röstade på koalitionen. För oss som värnar demokratin är detta en orimlighet.

Nu hoppas vi alla att Valprövningsnämnden idag fattar ett beslut om omval eller liknande. Det intressanta blir då motiveringen. Vilken kritik kommer att riktas mot själva valgenomförandet, mot ombudsrösterna, mot röstmottagarna? Vilken kritik kommer att riktas mot socialdemokraternas så kallade val(s)kola? Det är väl ingen vågad gissning att den tyvärr politiserade valprövningsnämnden de senaste sammanträdena mer diskuterat motiveringar än själva beslutet.

Sen upphör man ju aldrig att förvånas. I DN skriver man idag att de rödgröna behöll makten efter valet med en rösts majoritet, men att det nu kan bli maktskifte. Intressant, eller hur? De rödgröna finns inte i Örebro, det var de blågrönoranga som hade makten, som förlorade den med en röst och som nu kan återta den. Men det spelar ingen roll. Det viktiga är att örebroarna får som de vill, att koalitionen får styra vidare!

Inga kommentarer: