Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2011-02-08

Dubbla bud(s)kap

ÖBOs ordförande Mats Sjöström har tidigare varit KS-ordförande. Visserligen gick det inte så bra ekonomiskt, men det berodde nog mer på den politik partiet förde än på Sjöströms ekonomiska kunskaper. Jag har ingen anledning att betvivla att han vet vad han pratar om.

Därför blir det märkligt att höra hans resonemang kring ÖBO och försäljningarna på Radio Örebro. Sossarna var emot försäljningarna, men nu när de är gjorda ska de använda pengarna. Men det hade inte behövts. Och ÖBO har pengar avsatta för de omfattande reparationer som måste till.

Är det någon som får det att gå ihop? Vilka pengar har ÖBO avsatta? Är det inte det som är det egna kapital som förstärktes genom försäljningarna? Eller finns det andra källor som Sjöström kan plocka ur? Knappast. ÖBO skulle med socialdemokratisk ledning varit ett svagare företag än vad det är idag.

Och kan han lova att ÖBO ska renovera massor, utan att det någonsin kommer att påverka hyrorna? Knappast! ÖBO behöver satsa miljarder på både nybyggnation, ombyggnation, renoveringar de kommande åren. Det kommer att innebära påfrestningar. Men ÖBO kan klara det om det finns en ledning i såväl bolag som kommun som inser vad som behöver göras.

Tyvärr gör sig Mats Sjöström till tolk för den dåliga politik sossarna fört i Örebro de senaste åren. Framförallt handlar det om ÖBO. De överdrifter som de spridit bland ÖBOs hyresgäster när de tillsammans med Hyre(s)gä(s)tföreningen knackat dörr har skrämt och oroat många, helt i onödan. Jag har fått mail och samtal av oroliga människor som trott sig behöva flytta, som trott på enorma hyreshöjningar, som oroats av att allt ska bli sämre, ofta grundade i den information från (s) och HGF(s) de trott på.

Sanningen är ju den att även Mats Sjöström tycker att ÖBO ska sälja. Det har funnits en total enighet i ÖBOs styrelse om att bolaget ska krympa där man är monopolistisk. Men när det kommer till kritan vågar man inte, utan menar att det är någon annan typ av försäljning man åsyftar, en försäljningstyp som är svårförklarlig.

Men Mats Sjöström är klok. Han inser att ÖBO behöver sälja för att fortsätta vara ett stabilt och välmående företag, om man ska klara av de utmaningar vi vill att ÖBO ska vara med och lösa. Integration. Fler jobb och fler arbetsplatser. Bättre äldreboenden. Skarpare klimatansvar. Tyvärr verkar han inte kunna sätta sig upp emot den del av partiet som styr partiet i Rådhuset. Där är det viktigare att kunna kampanja mot nödvändiga försäljningar, än att ta ansvar för integration, fler jobb och arbetsplatser, nybyggnationer, renoveringar och ombyggnationer för bättre klimatansvar.

17 kommentarer:

Karina sa...

Nu börjar det bli tröttsamt med din smutskastning av Hyresgästföreningen! Vi är inte kopplade till Socialdemokraterna eller något annat parti heller för den delen!!!!Helt felaktigt att påstå att Hyresgästföreningen knackat dörr tillsammans med S.
Och vi skrämde inte upp några hyresgäster utan försökte infomera om deras rättigheter och ge dem och våra medlemmar den hjälp de bad om!!!! Jag har också mött otaliga hyresgäster som trott de skulle bli utslängda från sina lägenheter,men då kunnat informera dem om besittningsskyddet.
Kallar du det för att oroa?
Det är inte roligt att lägga ner all sin fritid på nåt man brinner för och sen råka ut för att en hög politiker i kommunen smutskastar det man gör! Kritik är okay om den är saklig, men hitills har sakligheten saknats från dej!

Staffan Werme sa...

Jag kan bara konstatera att personsambanden mellan HGF och sossarna är många, att HGFs kampanjer samordnas med sossarnas och att HGFs politik är en rödkopia av sossarnas, eller tvärsom. Det är ju inte heller något Örebrofenomen, utan ett av de tydligaste exemplen på socialdemokratisk korporativism a la 1900-tal. Så fram för en fri och oberoende hyresgästförening utan de partipolitiska band som ni idag har.

Då skulle också hyresgästerna säkert få bättre besked, och slippa bli oroade och tro att de måste flytta, eller att PRivata hyresvärdar snarast verkar onda...

Karina sa...

Eftersom jag är väldigt aktiv i Hyresgästföreningen i Örebro så vet jag att inga kampanjer samordnas med Socialdemokraterna här i Örebro!!!!
Vi är redan en fri,oberoende, politiskt obunden organisation som tillvaratar hyresgästers intresse!!!
Vad Socialdemokraterna gör eller inte gör kan inte vi i HGF svara för!

Staffan Werme sa...

Jag är ledsen, Karina, men du är rätt ensam om den synen. HGF är och förblir (tyvärr) en del av den socialdemokratiska korporativismen. Det är inte för inte som ordföranden såväl lokalt som centralt är sossar...

Karina sa...

Jag är ledsen Staffan, men jag är inte alls ensam om den synen! Våra medlemmar får engagera sig i vilket parti de vill, vi utesluter ingen på grund av partitillhörighet.Vi frågar överhuvudtaget inte efter folks partitillhörighet! (Detsamma gäller medlemmar med förtroendeuppdrag.) Så om du bott i hyresrätt hade även du varit välkommen som medlem! Det väsentliga är inte våra förtroendevaldas partitillhörighet utan att HGF som en partipolitiskt obunden organisation inte har genomfört några kampanjer tillsammans med någon partiorganisation.

HGF är en demokratiskt uppbyggd och partipolitiskt obunden organisation! Oavsett ordförandes, medlemmars, förtroendevaldas eller anställdas eventuella partitillhörighet.

Du som en av kommunens främsta företrädare borde inte ägna dig åt att hänga ut en enskild organisation på det här sättet utan istället uppmuntra att en organisation som bidrar till det civila samhället tar sitt ansvar och utnyttjar sin demokratiska rättighet att påverka politiken i Örebro och i samhället i stort.

Vi försöker tillvarata medlemmarnas intresse för det är det som är vår uppgift.Vi står upp för hyresrätten och hyresgästernas intressen men det är kanske där skon klämmer?

Staffan Werme sa...

Karina. Det finns rätt mycket skrivet kring detta, det socialdemokratiska korporativistiska samhället som byggdes under 1900-talet. Med HGF, facken, Folksam o.s.v. Där man kliade varandras ryggar.

Det är väl förhoppningsvis självklart att era medlemmar har olika politiska åsikter. Något annat vore ju grundlagsstridigt.

Men alldeles för många förtroendevalda har bara en härkomst. Jag har till och med fått höra från tidigare förtroendevalda att valberedningar i vissa fall eftersträvat förtroendevalda med rätt partitillhörighet och valt att sparka andra.

Och det är säkert sant att ni inte driver kampanj gemensamt. Men alltid med samma teman. Jag har sett företrädare för HGF i trapporna i Rådhuset alldeles för många gånger för att tro på några tillfälligheter...

Själv gillar jag hyresrätter, och hyresgästernas intressen. Men jag ogillar en partipolitisk förening som menar att man aldrig ska få sälja en enda ÖBO lägenhet, men undanhåller att det då innebär kraftigt ökade hyror. Den föreningen tillvaratar bara sina egna och sitt moderpartis intressen, inte sina medlemmars.

Lars-Åke sa...

Att du bara orkar Staffan du kunde åtminstone visa lite respekt för föreningsrätten jag känner flera bortgliga politiker som är aktiva i Hyresgästföreningen. Har
detta spöke satts sig på järnan ett tipps släppt det och visa oss som är medlemar och aktiva respekt och ta disskussinen om sakfrågan i stället.

Karina sa...

Hur många gånger ska jag behöva upprepa att Hyresgästföreningen är en partipolitiskt obunden organisation?! Vi sysslar naturligtvis med bostadspolitik och att försöka påverka alla partier, men vi ÄR inte bundna till något parti överhuvudtaget!!!!

Staffan Werme sa...

Lars-Åke och Karina: Om det bara vore jag som menade att HGFs partipolitiska knytning är ett problem så vore det kanske tråkigt. Men nu är det inte så. Och i Örebro är det övertydligt. Ett exempel:

När sossarna i andra kommuner sålt allmännyttan har HGFs kampanjer varit milda. I Örebro har de varit fulla av osakligheter. Varför har ni till exempel inte gått ut med och berättat att alternativet till försäljningar är kraftiga hyreshöjningar, stopp för de stora investeringarna, eller inga nybyggnationer? När kommer HGF att berätta hur nöjda hyresgästerna är med sina nya hyresvärdar?

Jag hoppas att vi så småningom får en ny hyresgästförening som verkligen tar hyresgästernas parti, för att skapa bättre villkor för hyresrätten, som behandlar alla hyresvärdar lika, och som inte tar partipolitiska hänsyn. Det är hyresgästerna värda!

Lars-Åke sa...

För min del kan jag konstatera att vad vi än säger som är medlemmar i Hyresgästföreningen så spelar det ingen roll din uppfattning Staffan är klar, för den enda som vet vad rätt och fel är du. Jag trodde du skulle växa upp och bli vuxen och visa respekt för att det kan finnas andra åsikter än dina.

Karina sa...

Hur kan det faktum att HGF protesterade mot försäljningen av lägenheter göra att hyrorna skulle öka kraftigt?

De såldes ju INTE av ekonomiska skäl! Något både ÖBO´s förre ordförande och ÖBOs VD påpekade på HGFs årsmöte förra året. Försäljningen genomfördes av ideologiska skäl var det besked de gav. Renoveringarna av "miljonprogrammet" skulle man klara av ändå, tack vare ÖBOs starka ekonomi!

Staffan, vi har inte bara träffat Socialdemokraterna utan flera av partierna som ingår i den allians som Folkpartiet ingår i. Däremot har det inte varit helt lätt att få träffa dig. Du har inte ens svarat när vi ville träffa dig i samband med diskussionen om försäljningen.

Mig veterligen har du aldrig tagit något initiativ för att träffa Hyresgästföreningen.

Nu inbjuder vi dig till en diskussion om ÖBOs situation och hur ÖBO skall klara både nyproduktionen och det stora underhållsbehov som finns av de fastigheter som är byggda på 60- och 70-talen. Föreslå gärna en tid då vi kan träffas.

Staffan Werme sa...

Karina, jag har pratat rätt mycket med både ÖBOs VD och tidigare ordförande. Ingen av dem har sagt att försäljningen skulle skett av ideologiska skäl. De skäl de angav, där hela styrelsen var enig, var att ÖBO ska krympa i de områden de är starka för att kunna växa där de är svaga. För att klara detta, och alla renoveringar som kommer, och bibehålla ÖBOs styrka så måste man sälja. Jag gissar att du vet att varje ny lägenhet som ÖBO idag bygger måste skrivas ner med mellan 200.000 (i stan) och 1 miljon (på landet) kronor direkt. Om ÖBO skulle bygga 100 lägenheter innebär det att man måste skriva bort mellan 20 och 100 miljoner kronor. Eftersom vi sagt att ÖBO ska bygga 2000 nya lägenheter innebär det att ÖBO måste skriva bort mellan 400 och 2 miljarder kronor. Det klarar inte bolaget, framförallt inte om man ska renovera. Då återstår enorma hyreshöjningar eller försäljningar. Har jag fel? Har ni annan information?

Jag har alltid träffat HGF när Leroy velat. Jag gör det gärna igen.

Anonym sa...

Hej!

Jag heter Georg Hardt. Jag är borgare sedan födslen och av ohejdad vana. Jag arbetar med bostadspolitik på Hyresgästföreningen. Hur ser du på det?

/Georg Hardt

Karina sa...

Jag lovar att berätta för Le-roy och vår ordförande, när jag träffar dom, att du väntar på att de hör av sig. Det dröjer säkert inte länge innan de hör av sig till dej!

Staffan Werme sa...

Hej Georg, det är jätteroligt att du jobbar med och i HGF. Det borde vara många fler som du. Men jag känner flera borgare som jobbar inom facket, och ändå är LO sossarnas andra ben... Själv kallar jag mig aldrig borgare, det är bara mina motståndare som gör:)

Staffan Werme sa...

Hälsa Le-Roy, vi har haft många kontakter. Din ordförande kanske jag träffar först, i fullmäktige, sitter inte han där? För (s)?

Karina sa...

Staffan: Du vet mycket väl vem som är vår ordförande så du behöver inte spela dum!
Han blev vald för att han är en bra och engagerad ordförande, inte för sina politiska åsikter!