Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2011-02-08

Resultat

Så närmar sig då resultatet för 2010 sitt offentliggörande. Som vanligt under koalitionens period visar det på ett rejält plus. 2010 blir det ungefär 230 miljoner kronor. Under mitt ledarskap har Örebro haft plus i kassan varje år, trots internationella kriser. Det är tyvärr alltför unikt. Under främst socialdemokratisk ledning har Örebro tidigare karaktäriserats av underskott efter underskott. Men koalitionen har klarat av att hantera såväl verksamheter som ekonomi. Det samlade resultatet 2007 - 2010 är ungefär en miljard kronor. Det har inneburit att vi kunnat satsa mer på investeringar och långsiktiga strukturåtgärder än någonsin tidigare. Örebro har under vår tid blivit bättre på i princip alla områden.

En av mina viktigaste uppgifter som kommunstyrelsens ordförande var att hålla ordning på ekonomin. Det var rätt kärva budskap i början. När många kommuner bytte ledning efter valet 2006 lät flera kommuner ekonomin löpa iväg. Jag valde en annan väg. Istället för att gasa på, bad jag koalitionen om förtroende för en försiktigare väg. Tillsammans kunde vi påbörja vandringen mot en kommun som hade ekonomin i balans. Det var nödvändigt efter åratal av socialdemokratisk vanskötsel.

Vi fick kritik då, Björn Sundin (s) myntade uttrycket "De sparar inte för att de måste, utan för att de vill." Den kritiken har fortsatt. Under Lena Baastads (s) ledning har socialdemokraterna i Örebro haft mer pengar till i princip allt, utom möjligen torgombyggnationerna.

Tyvärr verkar denna socialdemokratiskt slösaktiga inställning fortsätta. Det är inte svårt att summera olika löften i mångmiljonbelopp. Jonas Karlsson (s) vill att Örebro ska betala 50 miljoner mer än vad vi behöver de kommande åren för kollektivtrafiken. Kravet på rätt till heltid kostar sannolikt tiotals miljoner kronor. Och sedan kommer alla "smålöften", löften som summerar miljon efter miljon på utgiftssidan. Fritidsgårdar, snöröjning, bibehållna skollokaler... Det finns ingen ände. Och på intäktssidan är det lätt räknat med åtgärder.

Det visar sig tyvärr alldeles för tydligt att socialdemokraterna i Örebro väljer att riskera Örebro och örebroarnas pengar på samma sätt som tidigare. Det kommer att leda till nya underskott, nya nödstopp och sämre välfärd. Det är bara att hoppas att örebroarna lärt sig läxan.

Koalitionen har visat att det går att förena en god ekonomi med ökad kvalitet inom verksamheterna. Under Folkpartiets ledning förändrades bilden av Örebro, från ett bekymmersbarn till en framgångssaga. Den utvecklingen vill vi fortsätta leda.

Media: SVT Tvärsnytt,

1 kommentar:

Anonym sa...

Du gör en tankevurpa, Staffan. "...vi /kunde/ påbörja vandringen mot en kommun som hade ekonomin i balans". Men ett ekonomiskt ”överskott” (du vill säkert inte kalla det ”vinst”) är inte en ekonomi i balans, det är ett överskott (bättre än motsatsen, förvisso) och betyder att man har snuvat medborgarna på kommunal service och investeringar i den offentliga sektorn. Kommunen är ju inget företag, samtida ”koncern”-retorik till trots. Den som får en miljard i kommunalt överskott på 4 år kan inte sköta en politisk ekonomi. En kommun gör en budget varje år utifrån tämligen lätt förutsedda inkomster via skatter, taxor, avgifter och statsbidrag. Ett företag är beroende av intäkter från sin försäljning. Det är en stor skillnad. ”Oförutsedda” kommunala intäkter i kvartsmiljardklassen varje år borde självfallet gå till att öka välfärd och offentliga investeringar, inte till skattesänkningar. Att sänka inkomstskatten ökar ingen social välfärd, bara privata skuldamorteringar för dem som har banklån - vilket går till fortsatt finansspekulation i banken - samt ökad privat konsumtion av förbrukningsvaror.
Annorlunda uttryckt – med försämrad social service vill ni sänka kommuunalskatten, för att på så sätt få budgeten "i balans". Nedåt. Huvudlöst, men ytterst politiskt.