Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2011-02-25

Sätt dit vandalerna!

Jag brukar ibland tala med Herr Herrman på Herrmans fisk på Engelbrektsgatan. Han har ofta mycket bra fisk. Vätternröding, krabbor av alla storlekar, vanlig vardagsfisk. Herrmans fisk är bland det roligaste som hänt Örebros affärsliv de senaste åren tycker jag (som inte är så mycket för mode eller annat sånt). Tillsammans med Örebro Ost, och den köttaffär som nu ska öppna på Rudbecksgatan, visar de på ett annat sätt att sälja mat. Istället för de enorma matbutikerna, där du ena stunden köper en köttbit, den andra tvättmedel och den tredje ett cykeldäck, så har du här en direkt relation med såväl produktion som produkt. Jag tror i vart fall att både kvalitetstänkandet och smaken blir bättre.

Men alldeles för ofta har vi inte pratat fisk i fiskaffären. Istället har vi pratat vandalism och skadegörelse. Djurens befrielsefront har flera gånger saboterat affären och inneburit att affärsinnehavaren belastats med stora kostnader. Det är så dumt. Det är så galet. Det är så - obeskrivligt meningslöst idiotiskt.

Jag kan bara fundera över vad de räknar med att åstadkomma. Att alla svenskar ska bli vegetarianer? Tvångsvegetarianer? Att ingen längre ska våga sälja kött, fisk eller ost? Är det någon med något vett innanför pannbenet som tror på detta?

Nej - dessa dåd är bara meningslös skadegörelse. Den är värre än många andra skadegörelser, eftersom den är satt i system, den är strukturerad och har enskilda människor och deras möjligheter att bedriva sina verksamheter som mål.

Man kan bli bekymrad över att det gång efter annan är möjligt för dessa grupper, dessa brottslingar, att få fortsätta med sina brott. Deras verksamheter är ett hot mot det öppna samhället, ett hot mot ett fritt näringsliv och ett hot mot det demokratiska samhället.

Brott och brottslingar av denna typ måste prioriteras av polis och åklagare. Vi kan inte tiga stilla för grupper som menar sig ha rätt att sätta sig över lagen, oavsett vilka de är. Sönderslagna fönster, klotter och annan skadegörelse satt i system måste stoppas. Djurens befrielsefront är inget annat än en människornas tvångsfront.

Media: NA, Tvärsnytt

3 kommentarer:

Anonym sa...

Du har mitt och den politiska vänsterns fulla stöd, Staffan! Ingenting skadar strävan efter människornas stöd som attacker mot deras egendom. Det är en kollaps i samhällsanalysen, alldeles bortsett ifrån att det är ett rent svinaktigt beteende.
Hans Holberg
Vänsterpartiet

Staffan Werme sa...

Glad att ha ditt stöd Hans. Däremot är den politiska vänstern alldeles för lam i sitt avståndstagande från de autonoma vänsterörelserna. Jag skulle vilja påstå att de är det största hotet mot demokratin idag. Förutom liknöjdheten då.

Anonym sa...

Nej vet du vad, det där var ren bullshit, som vännerna på andra sidan Pölen säger. Det största hotet mot demokratin, som vi känner den i Sverige och västvärlden idag, det kommer från dem som har makten och viljan att inskränka våra medborgerliga fri- och rättigheter (vilka bl a också liberaler kämpat för en gång) med hjälp av FRA-lagar och andra statliga tumskruvar. Gatuhuliganer (politiska eller så kallade "fotbollssupportrar" är det ingen konst att hålla i schack - staten är alltid starkare).
Om du oroar dig för skräniga Afa-tiker borde du skifta fokus och titta in i de politiska församlingarna. Där sitter de numera välputsade och välformulerade svärmorsdrömmar som utgör ett betydligt större hot. Du vet vilka jag menar.
Hans H