Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2011-04-18

Sommarörebro

Man kan prata rätt mycket om de förändringar som skett och sker i Örebro. De investeringar i centrum som skett de senaste fyra åren är de största sedan, ja sedan Birgitta Lindahl var folkpartistiskt kommunalråd med ansvar för stadsbyggnadsfrågor.

Nu har vi skapat nya miljöer på och vid de tre stora centrala torgen, vi har gjort om flera centrala gator och centrala miljöer. Allt är inte klart men allt är på gång. Till sommaren kommer det att bli fantastiskt. Örebroare, turister - alla nuvarande och blivande Örebroälskare - får en helt "ny" stad att njuta av.

Jag går över Stortorget. Det är några veckor sedan Jensen öppnade sin uteservering. Sen kom Espressohouse och Vasakonditoriet. Nu är Ivy-bar på gång. Och snart får vi flera nya restauranger i Kompassen. Stortorget kommer att kunna bli ett sommar-restaurangtorg av internationellt snitt.

Vi kan se samma sak hända runt Örebro slott, en av de vackraste stadskärnorna i Sverige, Norden, får liv.

Det är fantastiskt!

Örebro är en fantastisk sommarstad. Vi har alla parkerna, från den stora Stadsparken till den glömda Eugenparken, från den trolska Varbergaskogen till den centrala Oskarsparken. Vi har vattnet, både Svartån och Lillån, rakt genom staden. Nu har vi också gator och torg som håller.

Det finns två saker som vi borde bli betydligt bättre på.

För det första: Örebro borde satsa på att få Sveriges vackraste stadsarkitektur. Jag skulle vilja driva ett samarbete mellan byggherrar, kommuner, byggentreprenörer och kommunen:

De privata byggarna lovar att bygga vackert, spännande, nyskapande, klimatanpassat, miljöanpassat och framförallt människovänligt.
Kommunen ställer upp med snabb bygglovshantering, snabb infrastrukturplanering och genomförande, och vackra stadsmiljöer kring de vackra husen.

Jag fick extra vatten på denna kvarn, en idé jag försökt driva igenom de senaste åren, när jag läste om betydelsen av vackra hus för trygghet och låg brottslighet i en rapport som BRÅ lämnade i mars i år. Vi ska bygga högt i Örebro. För stadens skull. För klimatets skull. För människornas skull. Och vi ska bygga vackert.

För det andra: Örebro är en fantastisk sommarstad. Men vinterhalvåret lämnar en del i övrigt att önska. När vi ser en utveckling av handelsströmmarna så kan vi konstatera att människor hellre väljer att parkera på en stor parkering i Marieberg, gå några hundratalet meter och sedan vandra rätt långt inne i gallerian, än att parkera centralt, inte behöva gå så långt men där vandringen sker utomhus.

Alldeles för ofta ser man såväl Storgatan som Drottninggatan alldeles för tomma. Även A-lägena vid Köpmangatan har för lite besök för att befinna sig i en stad av Örebros storlek. Och torgen är rätt tomma på vintrarna, även när snön inte ligger.

Hur hanterar vi detta? Det enklaste svaret är att släppa in bilarna. Jag är inte säker på att det är fallet. Men vi måste fundera både brett och djupt. Hur kan vi få mer torghandel? Hur ska vi kunna konkurrera med de externa köpcentra med deras inomhusklimat året om? Vad är stadens fördelar en gråmulen januaridag?

När året är som ljusast kan det vara trist att behöva fundera över vad vi gör för att öka attraktiviteten i centrum när det är mörkt och kallt. Men det är också en politikers uppdrag.

Inga kommentarer: