Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2011-04-11

Socialförsäkringar

Läser Alliansregeringens inlägg på DN-debatt. Det är en intressant läsning. Regeringen försöker göra två saker samtidigt. Dels peka på att de förändringar inom sjukförsäkringen som gjorts är nödvändiga och ska ligga kvar. De har skapat mervärde för många människor som gått från bidrag till arbete. Dels peka på att nya förändringar måste göras. Det är för många människor som hamnat mellan stolarna.

På båda punkterna har regeringen rätt.

Det är lätt att glömma att förändringarna av socialförsäkringssystemet startade redan under regeringen Persson (s). Göran Persson var helt på det klara med att det system han hanterade var en gökunge i välfärdsboet. Men han förmådde inte att göra de nödvändiga förändringarna. Socialdemokraterna hade alldeles för länge använt systemet för rent valmässig propaganda. De gömde bland annat arbetslöshet i sjukskrivningar och förtidspensioner.

Under de senaste åren har vi i media kunnat följa hur det nya sjukförsäkringssystemet drabbat ett antal svårt sjuka personer. Vi har inte på samma sätt kunnat följa hur människor upprättats av att kunna gå från passivitet, bidrag och utanförskap till aktivitet, jobb och innanförskap.

Detta sätter egentligen fingret på bekymren med alla stora och generella system. Just att de är stora och generella. För de allra flesta med stora bekymmer, oavsett om de är fysiska eller psykiska, består av sjukdomar eller social problematik, så behövs en specifik och individuell prövning. Men sjukförsäkringssystemet kan i sin utformning knappast vare specifikt och individuellt. Tillämpningen måste vara det. Men själva systemet kan det knappast. Här ligger ett av del allra största problemen. Hur skapar man en nationellt samordnad tillämpning där tusentals läkare och annan personal ska hantera ärenden individuellt och specifikt men också likartat?

Nu föreslår regeringen ett antal förändringar för att ändå göra det generella något mindre generellt. Det är bra. Det bibehåller det goda med att skapa arbeten för de som tidigare varit i utanförskap. Och det gör det möjligt för fler att hamna på en stol istället för mellan stolarna.

Och oppositionens förslagslåda är tom...

Media: DN, Expressen, SR, SVD, Aftonbladet, SVT

6 kommentarer:

Sussan sa...

Ska bli kul att se hur detta blir! Jag har en arbetskamrat som blev utförsäkrad medans han vänta på operation sedan fick han inga nya dagar efter operationen så han blev hänvisad till sosbidrag, men det kunde han inte ta eftersom han ägde ett hus! Det slutade med 7 månader utan pengar och dom pengar han sparat (han är 62år) till åldens höst tog slut! Handen är bra och nu jobbar han! Så Staffan LYCKA TILL men ERAN underbara poletik! PS! du svarar väl som alla i fatasivärlden att du inte kan komentera enskilda ärendet men så här är det!

Anonym sa...

Ja, hänvisa sjuka (o arbetslösa) till socialbidrag är tydligen melodin för alliansen.

Anonym sa...

Det är inte bara ett fåtal det är frågan om heller utan har sett siffror på 60-70% ökning av socbidrag (försörjningsstöd) hos de flesta kommuner pga ändrade sjukregler.

Staffan Werme sa...

Jag tänker inte försvara de beslut som inneburit att svårt sjuka hamnat mellan stolarna. Det är oacceptabelt. Och förhoppningsvis blir det nu förändrat.

Men jag har sett människor i min närhet som gått från utanförskap, långvariga sjukskrivningar med svåra effekter för dem och deras nära, till arbete och glädje. Det är också en del av de förändrade sjukförsäkringsreglerna.

Och glöm inte, när sossarna klagar som värst, att det var under deras tid som Göran Persson började klaga på att sjukförsäkringen var en gökunge som åt ut välfärden ur boet. Det var redan då förändringarna började.

Sussan sa...

Vilken Tröst!!! Vilket dåligt svar, men det vad man kunde väntasig!

Anonym sa...

Du har inte läst om några som sjukförsäkringen varit bra för men däremot sådana som skadats i hanteringen skriver du, Det har ett enkelt svar; det är endast ett par procent av alla utförsäkrade som det har gått bra för! 50 % var faktiskt så sjuka att de efter ALI fick FKord på att de faktiskt behövde bli sjukskrivna igen. Däremot så är 45 % borta ur sjukstatistiken, en del döljs i öåndliga program på AF, på Fas3slaveri, några har fått hjälp av socialen, men de flesta har bara försvunnit. Dvs de har inte orkat bråka vidare med AF, och FK om att det faktiskt är sjuka och de får inte hjälp av socialen.