Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2011-04-08

Folkpartiet stärks

Läser dagens SKOP-mätning. Det finns tre intressanta iakttagelser:

För det första: Folkpartiet stärks. Den trend som funnits i många mätningar i år, där Folkpartiet och Miljöpartiet bildar någon form av mittenlag i Riksdagsallsvenskan, förtydligas. Det är rätt intressant. Det är två partier som både är varandras syskon och varandras fiender. Många Stockholmska miljöpartister är tidigare folkpartistiska liberaler. Det finns en frihetsrörelse inom miljöpartiet som är liberal. Samtidigt är partierna varandras motsatser. Folkpartiet står för tillväxt. Miljöpartiet för nolltillväxt. Folkpartiet för kärnkraft. Miljöpartiet mot. Och så vidare.

Det intressanta är att partierna är tydliga i sina ställningstaganden. Folkpartiet skola. Miljöpartiet miljö. Tyvärr har det på riksplanet inte gått att hitta samverkan mellan dessa två partier. I Örebro har vi kunnat brygga över de frågor där vi har olika uppfattning.

För det andra: Det finns ingen Juholt-effekt. Socialdemokraternas kris är en politisk kris. De saknar svaren på de frågor människor ställer idag. Det är tydligt på riksnivå. det är lika tydligt i Örebro. Nationellt har de skapat regler som gjort människor bidragsberoende och lyft ut dem från arbetsmarknaden. I Örebro har de använt dem. De skapade flumskolan på riksplanet. De använde den i Örebro. De kollektiviserade de äldre på riksplanet. De vägrade de äldre valfrihet lokalt. De har skapat utanförskapet som tyvärr är så kännetecknande för det delade Örebro.

För Folkpartiet i Örebro är detta de högst prioriterade frågorna. Återupprätta skolan och kunskaperna. Ge folk jobb istället för bidrag. Låt även den gamla människan vara individ med individuella rättigheter och möjligheter. Bryt utanförskapet, bort med omhändertagandementaliteten, alla människor har möjligheter och utvecklingskraft!

För det tredje: Det finns fyra partier med problem. Det handlar inte bara om KD och C. Även V och SD finns i gränslandet. Det intressanta är här att såväl KD som C har större möjligheter än framförallt V. Många allmänborgerliga säger idag att de ska rösta på M. Men det finns överströmningsmöjligheter. Men varifrån ska V ta sina säkrande röster? Från en socialdemokrati som fortfarande blöder?

I några tidigare bloggar har jag beskrivit alliansens framtida utmaningar. Jag tror inte att det kommer att finnas fyra allianspartier om några år. Jag hoppas på ett starkt liberalt alternativ. Men frågan är vad som händer med socialisterna? En förstenad socialdemokrati under Juholt? En mer rabiat vänster under, ja under vem...

Vägen fram till valet 2014 lär sannerligen bli spännande.

Media: DN, SVT, Expressen

Bloggar: Det politiska landskapet (sju delar)

5 kommentarer:

Hans Holberg sa...

När det gäller "flumskolan" är du väl enkelspårig. Läroplanerna Lpo94 och Lpf94 var ju breda politiska kompromisser, som även Folkpartiet stod bakom. Du lurar inte någon med den propagandistiska floskeln. Min 40-åriga yrkeserfarenhet av skolans olika yttringar är snarare att både grundskola och gymnasieskola suttit fast i en surdeg av (bl a) traditionalistiska, ofta liberala, värderingar hos pedagogerna, men framför allt hos fantasilösa och räddhågade skolledare, -byråkrater och -politiker (kommunala). Och nu ska även de pedagogiska framstegen och nytänkandet sopas ut och marschen tillbaka till 1950-talet påbörjas. Se bara på faktum att eleverna väljer bort yrkesprogrammen inför 2011. Ni borde ha lyssnat mer på de progressiva skolornas personal. De finns runt om i landet - än så länge.

Hans Holberg sa...

Och framför allt tagit intryck av den pedagogiska forskningen!

Hans Holberg sa...

Ett lästips:
http://www.politikerbloggen.se/2008/04/07/8644/

Hjärnforskaren Matti Bergström i Politikerbloggen.

Staffan Werme sa...

Ja, men den resa som Folkpartiets skolpolitik gjort de senaste 20 åren borde fler partier och hela Sveriges skola göra nu.

Anonym sa...

Inom felmarginalen....