Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2011-04-05

Tid för svar.

Politik handlar om att lyssna. För alla politiker är det viktigt att inse att det finns ett skäl att människan begåvats med två öron men bara en mun. Vi ska lyssna på människorna, på deras tankar och funderingar, på hur de vill förändra samhället. Vi ska vara ödmjuka och söka svar på både små och stora frågor.

För oss i Folkpartiet har det varit en självklarhet att lyssna. Vi är ute på skolor och äldreboenden. Vi sitter på caféer och möter folk på torg och gator. Vi anordnar luncher, seminarier och samtalsforum. Vi finns på facebook, twittrar och bloggar. Vi läser och svarar på mail.

Under de år jag varit kommunalråd har detta varit en viktig del för att forma vår lokala politik. Det har inneburit att den inte på alla sätt stämt överens med partiets rikslinje. Men det är viktigt att det finns en liberalism med lokala förtecken.

Det finns tid för samtal och lyssnande. Men det finns också en tid för svar. Den tiden är nu!

När man närmar sig ett val är det viktigt att partierna berättar om det man vill göra. Socialdemokraterna är fortfarande, en månad före valet, ute och frågar vad folk tycker att de ska göra den kommande mandatperioden. Det är möjligtvis bara valtaktik, om man frågar ger man ju inga löften som kan brytas. Om man bara presenterar olika diskussionsförslag kan man ju enkelt retirera.

Men detta sätt att driva politik riskerar att bli en del av demokratins avsomnande. Socialdemokratin har länge varit ett parti utan ideologi. Det manifesteras nu. Partiet har ingen annan ideologi än att driva den politik som majoriteten av de som svarar på deras enkäter tycker...

För oss Folkpartister är det annorlunda. I fyra år lyssnar och samtalar vi. Vi diskuterar och kommer fram till goda lösningar. Men i fyra veckor är det viktigt att vi ger örebroarna svar på hur vi vill lösa de utmaningar vi ser i och för Örebro. Den tiden är nu.

I går redovisade jag det valmanifest som vi kommer att gå till val på. Nu slutjusteras det för att presenteras i slutet av veckan. Men redan nu kan jag presentera de åtta punkter som lägger grunden för vårt valmanifest:

Skolan
Förskolan
Trygghet i staden
Trygghet för äldre
Bättre näringslivsklimat
En ännu vackrare stad
Utveckla idrottsstaden
och
Gör Örebro helt - en integrationspolitik för innanförskap

Det kommer att finnas en del rätt kontroversiella punkter i programmet. Men det är ett liberalt program. Därför att Folkpartiet är ett parti med en ideologi värd namnet, en ideologi att våga stå upp för, en ideologi som inte bara ställer frågor - utan också lämnar svar.

Framtidens politik kommer sannolikt handla om en kamp mellan partier som ser allmänintresset som överordnat, där ideologierna lagts i kofferten, och partier med ideologierna i framsätet. Folkpartiet hör självklart till de ideologiska partiern. Ett parti som inte bara ställer frågor. Ett parti som vågar lämna svar.

3 kommentarer:

John Johansson (S) sa...

http://www.socialdemokraterna.se/Webben-for-alla/Arbetarekommuner/Orebro/Valet-2010/Framat-Orebro---vart-valprogram-2011/

Hej Staffan! På ovanstående länk kan du läsa vårt valprogram.

Till ert valprogram som ska bli spännande att läsa - i valet i september lovade ni för 75 procent av örebroarna att sänka skatten (du sa det, tre minuter in i ditt upptaktstal). Det löftet, gäller det fortfarande?

Om inte - hur ska vi kunna lita på de löften ni ger när valmanifestet är slutjusterat till 25 procent av örebroarna.

De löften vi socialdemokrater ger, de håller vi!

Annars är det ju nämligen inte löften...

Staffan Werme sa...

Aha. Nu förstår jag. I en koalition kan era koalitionspartners glömma sin politik. Ni kör över dem för det är era löften som gäller... Inte konstigt att era koalitioner spricker...

Eller är det så att när man väljer den leende Lena så får man den mulne Murad och hans nejpolitil på köpet? Ni har inte gjort nåt gemensamt inför valet. Så vad gäller? Socialism med röda eller illröda förtecken?

Vi är överens om skatten. Är ni? Eller planerar ni hemliga skattehöjningar som kommer att drabba de fattigaste värst? Era löften pekar ju mot det!

Hans Holberg sa...

Den vettigaste lösningen på det problem du beskriver i sista stycket, Staffan, är väl att införa en ordentligt progressiv kommunal beskattning, och en beskattning även av företagen i kommunen? Av dem som har till fromma för alla.
Det skulle definitivt inte drabba de fattigaste värst. Har ni aldrig tänkt den tanken i det socialliberala partiet?