Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2013-08-26

Lokalisterna, de konservativa leder Örebro bakåt

Jag läser ett pressmeddelande av kristdemokraten Lennart Bondeson och blir bekymrad. Bekymrad över synsätt och över politikens innehåll. Bekymrad över att i vart fall han, och kanske hans lokala parti, blivit så socialdemokratifierade. Bekymrade över sakpolitiken.

Åter handlar det om vindkraften. Lennart Bondeson talar med stolthet om för örebroarna att han räknar med att kommunen ska vara självförsörjande på el år 2020. Jag ställer bara frågan: Varför? Varför ska kommunen eftersträva att vara självförsörjande på el? Varför är Bondeson stolt?

Bondesons svar är klimatet. Om kommunen blir självförsörjande på el, genom att bygga egen vindkraft, så värnar man klimatet. Men det är ett totalt felaktigt perspektiv. Jag har i flera bloggar pekat på de ekonomiska risker kommunens vindkraftssatsning är. I någon blogg har jag också berört riskerna för el-omställningen. När kommunen ska äga, producera och köpa elen av sig själv, minskar marknaden för det privata. Det riskerar flera privata alternativ och därmed en lägre total elproduktion.

Men det bryr sig inte Bondeson om. Han är lokalist.

För det lokalistiska draget stannar inte vid vindkraften. I juni hade han och jag en rätt lång diskussion i kommunfullmäktige om kommunens vidlyftiga satsning på biogas. Bondeson argumenterade även där utifrån ett totalt lokalt perspektiv. Kommunen skulle ha koll på produktionen för att Bondeson och socialdemokraten Sundin sedan skulle veta att just den kommunala biogasen som Örebro kommun (tillsammans med Karlskoga kommun) producerar inte skickas till bilar och bussar i Stockholm, utan används i Örebro.

I och med denna syn på produktion och konsumtion går Bondeson och Sundin ideologiskt tillbaka till nån form av premarknadsekonomisk förhållande. I och med de gamla liberalerna, Smith och Mill, liksom den finlandssvenske prästen och liberalen Chydenius, eroderade för ett par hundra år sedan murarna mellan producenter och konsumenter. Då blev handeln det som skapade välstånd, ett välstånd som politiker sedan kunde skapa välfärd av.

Lennart Bondeson är konservativ. Men någon måtta borde det finnas. Tillsammans med Björn Sundin skapar de ett samhälle som tar det sämsta från konservatismen och kombinerar det med det sämsta från socialdemokratin. Konsekvensen blir kommunala bolag som ska producera det marknaden tidigare gjort, för kommunens egen konsumtion. Det blir en återgång till det lokalsamhälle som förr bara klarade av att skapa ovälfärd...

Prästen Anders Chydenius valde för 200 år sedan att ta de små böndernas parti mot städernas krav på att de skulle underordna sig skråväsendet. De fick inte sälja sina varor som de ville på stadens torg. Men Chydenius tog deras parti och ville öppna upp marknaden för deras produkter. Det lade grunden för de välfärdsstater vi idag bor i.

Nu rullar prästen Lennart Bondeson tiden tillbaka. Nu ska inte de små elproducenterna längre få sälja sin vindkraftel till kommunen. Nu ska den stora kommunens egna bolag få ensamrätt på kommunens produktion och de små stängs ute (liksom alla andra). Denna syn på politik, företagande, privat och offentlig produktion och konsumtion kommer att leda till ett sämre företagsklimat, ett slutnare samhälle, ett sämre välstånd och en sämre välfärd.

Och klimatet kommer inte att bli ett dugg bättre.

Media: NA, SVT

Inga kommentarer: