Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2013-08-21

Kris i sossarnas skola


Krisen för välfärden i Örebro fördjupas. Under socialdemokratisk ledning monteras skolan och äldreomsorgen ner. Resurserna minskar kontinuerligt.

Den senaste krisrapporten kommer från gymnasieskolorna. I somras kom Arbetsmiljöverket med en varning till Örebro kommun. Kommunen riskerade vite, eftersom gymnasielärarna på Karro inte orkade med sitt arbete. Lärarfacket talar om krav på ökad undervisningstid med upp emot 20 %, utan några andra förändringar.

Det är bara att inse att det är orimligt.

Skälet till den orimliga arbetsbelastningen är att socialdemokraterna medvetet och långsiktigt försämrat för hela skolområdet. Skolan i socialdemokraternas Örebro är en verksamhet som ska spara.

Det började redan i valrörelsen 2010. Löftet om att återstarta Rudbecksskolan har kostat skolområdet tiotals miljoner bara i ombyggnationer, ombyggnationer som inte fungerar. Nedläggningen av WUC kostade massor av resurser i omflyttningar. Och sedan har flyttcirkusen bara fortsatt. Ingen har koll på varför man flyttar, vem som ska flytta och hur man ska flytta. De senaste besluten kring estetprogrammen från Risbergska till Karro, kommer också att kosta. Skolledningarna har fått löften från ansvariga politiker att de kommer att få de pengar de behöver till ombyggnationer. Men ingen bryr sig om lärarnas situation, eller elevernas kunskaper.

Inför 2013 var sparbetinget runt 30 miljoner kronor. Inför 2014 ligger det på upp emot det dubbla. Det säger sig självt att det blir problem.

Men ingen politiker vill ta ansvar. Skolkommunalrådet säger att problemen på Karro är en tjänstemannafråga. Själv vill han hellre syssla med utvecklingsfrågor.

Och kommunstyrelseordföranden finns aldrig när det bränner till. Hon går gärna ut i media och berättar om att hon tillsatt en utvecklare för jubileumsåret 2015, men när skolan krisar är hon tyst. Ändå är det hon som har ansvaret för ekonomin. Ändå är det hon som gör prioriteringarna mellan verksamheterna. Och hon prioriterar hela tiden ner skolan.

Men nedprioriteringarna är alltid någon annans ansvar…

De besparingar som nu läggs på skolan är medvetna politiska prioriteringar. För att hon ska ha råd att bygga en elithall för fotboll som kommer att kosta upp emot 15 miljoner per år, måste skolan spara. För att hon ska ha råd med en SM-vecka vintern 2015 måste skolan spara. För att hon ska ha råd med vidlyftiga bolagsaffärer måste skolan spara. För att hon ska kunna ge alla ovillkorlig rätt till heltid, måste skolan spara. För att föreningarna på Tegelbruket ska ha öppet kväller och helger (något som borde varit självklart från början) måste skolan spara. För att hon vill skapa ett servicecenter på Drottninggatan, måste skolan spara.

Folkpartiet har hela tiden haft en annan prioritering. Vi har sagt ja till mer pengar till skolan, till eleverna och lärarna. Vi har sagt ja till svåra beslut om att lägga ner rätt skolor. Vi har sagt ja till att anpassa kostymen efter antalet elever.

Men vi har sagt nej till elithallar, nej till bolagshysterin, nej till enorma kostnadsökningar för Tegelbruket, nej till SM-veckor – helt enkelt av det skälet att vi bryr oss mer om eleverna och lärarna än om att få flasha i media med förenklade budskap.

Örebro saknar idag politisk ledning. Det finns ingen som vill ta ansvar för något. Kommunstyrelsens ordförande har offentligt sett abdikerat. Hon tar offentligt bara ansvar för de mysiga frågorna som passar hennes image. Övriga kommunalråd hänvisar till tjänstemännen. Och tjänstemännen gör bara det de blir tvingade till.

För någon stans fattas besluten. Problemet är att ingen vet var. Är det i Baastads tjänsterum, bakom stängda dörrar? Inget talar för det. Är det hos Sundin, i mötet mellan honom och kommundirektören? Betydligt mer sannolikt.

Men för att demokratin ska fungera, måste det finnas politiker som tar ansvar för den politik de genomdriver. Där finns i dag ingen socialdemokrat som vågar. Fegheten, rädslan att komma ut fel i media, styr hela deras politik.

Socialdemokraterna säger sig vilja göra skolan till den viktigaste valfrågan inför valet 2014. Det är bra. Vi får hoppas att många reser till Örebro och ser hur det ser ut i verkligheten när socialdemokrater styr. Då lär socialdemokraterna inte få speciellt många röster...

Media: NA, SVT, SR

Inga kommentarer: