Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2013-06-13

Osportsligt kommunalt stöd

För ett par år sedan var KIF Örebro i ekonomisk kris. Kommunen gick in och räddade föreningen genom att förtidsbetala pengar som föreningen skulle vara berättigad till. Det skulle lösa situationen. Men det gjorde det inte.

Förra året var det dags igen. KIF Örebro behövde mer pengar. Socialdemokraterna beslutade att ge KIF ytterligare pengar, denna gång direkta bidrag, för att klara föreningen från en konkurs.

Folkpartiet var emot denna lösning. Skälet var enkelt. Risken för att ett sådant beslut skulle bli prejudicerande var stort. Hur skulle kommunen kunna säga nej till andra föreningar i liknande situationer? För alla som är medvetna om elitidrottens villkor insåg snabbt att detta inte var en enstaka händelse, utan snarare en händelse i en längre följd.

Nu kommer ECO Örebro med mössan i handen till Örebro kommun för att föreningen är i ekonomiskt trångmål. Inte alls i samma härad som KIF Örebro. Men ändå allvarligt.

Och hur gör kommunledningen då?

Björn Sundin (s) verkar tydlig. Det blir inga kommunala pengar. Han hänvisar till de regler som finns för stöd till elitidrottsföreningar.

Men de reglerna fanns ju redan i augusti 2012, när KIF Örebro kom och begärde mer pengar. Varför gäller de nu och inte då? Varför bedömer socialdemokraterna föreningar olika?

Det är illa att kommunalrådet Sundin bedömer ECO Örebro och KIF Örebro olika. Men än värre är att detta bara är en pusselbit i ett betydligt större pussel. Ett pussel som handlar om att bara den som har rätt kontakter in i kommunledningen, som är tjenis med rätt kommunalråd, kommer att kunna räkna med lite extra stöd.

Vi ser det gång på gång. Tegelbruket är det tydligaste exemplet på miljonrullningen. KIF Örebro likaså. ÖSK får nu bilda en fotbollförening i Vivalla när kommunens egna förening misslyckats.

Detta är tragiskt korporativistisk 1900-talspolitik. Socialdemokraterna försöker binda upp föreningar och människors lojalitet till sig själva, genom att gå vid sidan om reglerna när det ger dem själva fördelar.

Folkpartiet är det tydligaste idrottspartiet i Örebro. Under lång tid har vi drivit på för en bättre idrottspolitik i kommunen, för en politik baserad på insikten om hur viktigt det är med en bredd av barn och ungdomsidrott på breddens villkor, en idrott för äldre på åldrandets villkor och en idrott för eliten på deras villkor. Vi har byggt arenor; planer, hallar, anläggningar. Vi har öka resurserna till föreningsbidrag. Vi har skapat regler för marknadsföringsbidrag till elitföreningarna.

I alla våra kontakter med föreningar, bredd som elit, hör vi att det är viktigt att man försöker behandla alla lika. Det ska inte vara den som har rätt telefonnummer till rätt politiker (eller tjänsteman) som får bidrag, medan den som noggrant följer alla regler blir utan. Det ska inte vara den som har rätt ingång i Rådhuset som får extra elitstöd, medan den som står utanför och ringer på dörren blir utan.

Den politiken går nu socialdemokraterna ifrån. Nu gäller det istället att ha rätt kontakter. Den utvecklingen måste stoppas.

Media: NA, SR Örebro

Inga kommentarer: