Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2013-09-04

Sänkt skatt för pensionärer, bra för vem?

Regeringen sänker skatten för pensionärer. Det är bra. Regeringen har sänkt skatten för pensionärer gång efter gång. För de allra flesta pensionärer handlar det om flera hundralappar i månaden. Nu lovar sossarna att de ska sänka skatten mer. Skillnaderna mellan löntagare och dagens pensionärer ska bort. Men när de satt vid makten förmådde de inte sänka skatten för pensionärerna en enda gång. Trovärdigheten i deras skattesänkarlöften är noll.

Trots detta fortsätter pensionärsorganisationerna att kräva fortsatt sänkta skatter. De vill att skillnaderna mellan löntagare och pensionärer ska bort. Det anses som orättvist att det finns skillnader. Men frågan är om det är rimligt?

Jag är rätt engagerad i äldrepolitik. Min vardag är fylld av funderingar kring hur äldreomsorgen ska se ut i framtiden, hur sjukvården för äldre ska hantera sina utmaningar, hur vi ska personalförsörja omsorgen, om utbildningsfrågor och om verksamhetskultur.

När man följer dessa utmaningar, om allt vad som händer i samhället när allt fler av oss blir allt äldre, blir frågan om tillväxt hela tiden en av de centrala frågorna. För att sjukvården ska fungera måste det finnas mer pengar i systemet så att skatteintäkterna ökar. På samma sätt är det med äldreomsorg och hemsjukvård. Och kanske framförallt för att kunna öka löner och förbättra arbetsvillkor.

Hela äldreomsorgens kvalitet är beroende av att vi får en bra tillväxt. Historiskt har kvalitetshöjningar ökat kostnader med ungefär 1 % per år, nominellt. Det finns inget som talar för att vi kommer att kräva mindre i framtiden.

Så hur når man då denna tillväxt? Svaret är inte enkelt. Men det är avgörande. Och det är en fråga för många fler än de politiker som idag bestämmer.

Det finns mycket som talar för att de skattesänkningar för löntagarna som regeringen drivit igenom har skapat fler arbetstillfällen. Det har inneburit ett ökat antal arbetstillfällen, trots att den internationella konjunkturen varit svag. Och trots minskade skatter, har skatteintäkterna ökat och resurserna till välfärden blivit större. I ett läge där konjunkturen vänder uppåt, kommer detta sannolikt att innebär att ännu fler jobbar, att arbetslösheten sjunker och att tillväxten ökar.

Det lönar sig helt enkelt mer att jobba. Och genom regeringens politik lönar det sig allra mest för de som nu är folkpensionärer genom än större jobbskatteavdrag.

Om man förändrar detta, genom att göra det mer attraktivt att vara helt ledig, kommer tillväxten sannolikt att minska. Det kommer inte bara att innebära en sämre pensionsutveckling, utan framförallt sämre förutsättningar för att öka kvaliteten inom äldreomsorg och äldresjukvård.

Det finns stora utmaningar kring hur vi ska hantera kommande års behov från en åldrande befolkning. Behovet av ökad tillväxt är centralt i detta. Oavsett vilket parti man tillhör, vilken ålder man är i, om man är studerande, yrkesverksam eller pensionär, måste man fundera över detta.

För annars kan vi hamna i den situation som vi nu riskerat hamna i - där de automatiska nödstoppen i pensionssystemen sänker pensionerna och där skatteintäkterna inte räcker till för nödvändiga kvalitetsförbättringarna.

Media: SVD, DN, NA

Inga kommentarer: