Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2006-06-13

Kvarteret Längan - eller varför stöder sossarna segregerat boende i centrum?

Behrn fick inte bygga ett höghus bredvid Pingstkyrkan. Men han får bygga ett P-höghus. Ovanpå P-höghuset ska han också få bygga bostäder. Dessa bostäder kommer om de byggs att bli det första exemplet på de så kallade "gated communities" som finns i andra, mer högerstyrda länder. USA och George W Bush gillar till exempel gated communities. Det gör nu även Jonas Karlsson och Mats Sjöström.

Vad det handlar om är att bygga trygga bostäder för samhällets överklass. De som inte vill att vem som helst ens ska kunna komma i närheten av bostaden, kanske bruka trädgården eller på måfå leta efter en vän. Det som förespråkarna talar om är något annat. Man vill stänga ute de som stör, de som riskerar att vara brottslingar, de som är annorlunda och inte har något skäl till att vara där.

Låter det bra? Visst är det skönt att vara trygg? Men fundera på vilket samhälle vi i så fall bygger. Vilka murar mellan människor ska sättas upp? Är det murar som skapar trygghet eller är de murar som byggs en falsk trygghet som egentligen ökar otryggheten? Är det kanske snarare så att ökad öppenhet, och ökade mänskliga kontakter över olika samhällsskikt, är det som skapar ett tryggt samhälle?

Inga kommentarer: