Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2006-06-07

Våga säga ja till ett öppet Sverige

Sverigedemokraterna har enligt Aftonbladet 11 % av ungdomarna med sig. Det är ett par procent mer än Folkpartiet och drygt hälften av vad sossarna får. Skrämmande, eller?

Demokrati kan vara skrämmande. Människor kan rösta fel. Det räcker med att titta på Mellanöstern och Palestina för att se vad som hända om man ger demokratin fritt spelrum. Inte ville någon av oss att Hamas skulle komma till makten. Men nu står vi där. Kanske lika bra att inte ge demokratin detta spelrum.

Samma tankar hörs ibland i Sverige. Ytterkantspartierna ska hållas kort. De ska inte uppmärksammas, inte debatteras med, inte få synas. Det är bra med höga spärrar till fullmäktige, för att då kan vi hålla oönskade idéer borta.

Eller...

Jag tror inte på den varianten. Sverigedemokraterna har fått 11 % av ungdomarna att säga att de ska rösta på dem genom att alldeles för många varit alldeles för tysta, inte velat diskutera, debattera, belysa deras unkna argument. Istället borde fler än Folkpartiet varit med och tagit den diskussionen.

Demokratin är så viktig att folk faktiskt får rösta fel. Vi som är demokrater kan bara slåss för det vi själva tror på. För min del är det ett öppet Sverige. Öppet för nya människor från hela världen. Öppet för nya idéer och tankar att bryta mina egna mot och med. Öppet för nya partier, som jag kan ogilla hemskt mycket men som i demokratins namn ändå måste få finnas.

Jag kommer att göra allt för att Sverigedemokraterna blir ett så litet parti som möjigt i det kommande valet, eller snarare - att Folkpartiet blir så stort att det inte finns intresse från örebroarna att rösta beigebrunt. Men jag kommer att göra det med demokratins öppna metoder.

2 kommentarer:

Anonym sa...

11,9% ~ 12%

Staffan Werme sa...

Än värre.