Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2006-05-31

Att förfula Örebro

Idag har en extrainsatt samhällsbyggnadsnämnd beslutat att det ska bli ett gigantiskt parkeringshus vid Pingstkyrkan. Det är märkligt att en del beslut kan tas så snabbt. För några år sedan ville Behrn bygga ett höghus där, men då var det långbänk på långbänk. Nu måste sossarna hitta parkeringsplatser till mässladan och då går allt jättesnabbt. Trots att hela inledningen av planprogrammet handlar om hur viktigt det är med stadens entréer, hur kvaliteten på city ska värnas, hur trafiken ska underordnas människorna - så gör de tvärsom.

Nu ska trafiken styra. Fler bilar ska in i staden. Istället för att göra det möjligt med en intressant entré till staden, med ett spännande höghus, blir det nu låda på låda. Först en mässlåda. Sedan en P-huslåda. Betongpartiet socialdemokraterna gör åter skäl för sitt namn.

Det verkar finnas en socialdemokratisk tradition som handlar om att det är OK att riva gammalt och vackert för att bygga nytt och fult. Det räcker med att peka på Nikolaiskolan, huset som låg vid Stadsbiblioteket, ja - hela det gamla söder, och nu stadens södra entré. Tyvärr är inte den traditionen enbart örebroisk. Alldeles för många städer i Sverige förvandlades på 1960 - och 1970-talen till folkhemska lådstäder. Jag hade hoppats att den utvecklingen var förbi. Men i Örebro verkar den pågå för fullt.

Istället för mäss-lådan och P-huslådan kunde den södra entrén bli en intressant mötesplats. Varför inte bygga vackra bostadshus vid Conventum och låta Behrns pinne bli en nyskapande entré? Det skulle innebära att både gamla hus, gamla träd, alléer och trafikmiljöerna kunde bevaras. Nu skapas istället en asfaltsöken.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker det var jättefina hus! Jag förstår inte varför ni i "liberalerna" är mot allt nytt! Hur skulle Örebro utvecklas med er?

Staffan Werme sa...

Ledsen att jag inte kunnat kommentera tidigare, har varit iväg från datorn i 5 dagar.

Skönhet är naturligtvis något subjektivt. Men det är få som tycker att mässlador är vackrare än trädalléer och bostadshus, eller att enorma P-garage är finare än ett höghus med gräsmattor och planteringar. Och ännu färre tycker att stillastående bilköer är något vackert. Men det är den framtiden mäss- och P-garagebygget bygger in i Örebro centrum.