Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2006-05-30

Tillfälligt stopp för USAs registreringsvansinne?

EU domstolen gjorde det nödvändiga. Meddelade att kommissionen gjort fel när den kröp för USAs registreringskrav efter terrorattackerna 010911. Det är bra. Frågan är bara om det är ett tillfälligt stopp eller om det kommer att innebära ändringar och anpassningar från EUs sida?

Tyvärr är tendensen även inom EU att allt fler är för mer registrering på alla möjliga sätt. Sverige är inte någon bromsare i utvecklingen, snarare tvärs om. Det är dåligt.

Det öppna samhället värnas inte genom att den personliga integriteten säljs ut. Demokratin värnas inte med odemokratiska metoder. Resultatet av terrorattackerna mot USA för fem år sedan och de numera kontinuerliga bakslagen i det påstådda kriget mot terrorismen, borde få världens makthavare att fundera över vilka vapen som är verkningsfulla mot de galningar som vill förgöra västvärldens öppna och demokratiska ordning. Kanske det vore bättre att acceptera att försvaret för öppenhet och demokrati får kosta människoliv, genom att vi vägrar ställa upp på de odemokratiska, integritetskränkande och vapenfixerade lösningarna. Det är ju uppenbart att det improduktiva kriget mot terrorismen både är till skada för öppenhet och demokrati och kostar massor av människor liv, hälsa och framtid.

Inga kommentarer: