Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2006-05-24

Skandiadomen: Lars Eric Peterssons skuld

Skandiadomen har fallti. Det blev en fällande dom. Det är glädjande! Inte för att L E Petersson skulle vara en större bov än många andra. Mer för att det ändå finns en likhet inför lagen.

Jag har i många sammanhang påpekat det orimliga i de bonussystem som finns för de allra högsta cheferna i näringslivet. För mig är det inte stötande med höga löner för höga chefer. Att tjäna en , tre eller fem miljoner ett år är helt OK. Men när lönenivåerna blir tiotals miljoner och bonusarna mångdubblar detta är det ett tecken på att något är fel. Ingen människa är värd de pengarna för en arbetsinsats. Själva systemet hotar att skada lönebildningen då lönen mer är en jämförelsefaktor med andra höjdare än en ersättning för nedlagt arbete.

Men allra mest skadligt är bonussystem som inte är likartade för alla i ett bolag. Varför ska just vissa ha bonus för sitt arbete medan andra blir utan. Är det så att det bara är de höga chefernas arbete som spelar roll? Knappast. Och när sedan bonusarna blir så stora att de till och med påverkar bolagens framtida resultat är det bara att inse - systemet är fel.

Om det gick att beskatta bort olikartade bonusar totalt, 100 % skatt, och föra över den ersättningen till löner vore det bra. Nu går nog inte det. Då krävs en självsanering av bolagen. Där kan den dom som nu fallit vara ett steg på vägen mot en mer ren ersättningspolicy.

Inga kommentarer: