Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2006-06-26

Stick inte ut-fotbollsledare = (s)-politik?

Har lyssnat på SVTs fotbollsexperter som sågat Zlatan gång efter annan. Och suckar.

Inte har han varit bra, men knappast sämre än de flesta andra i laget. Henke Larsson har ju knappast synts på plan. Straffmissen var bara signifikativ för hans insats. Fredrik Ljungberg har varit en skugga av det han presterat i Arsenal. Kim Källström är ofta tung och springer fel, men har förvisso ett par skott och någon crossboll på plussidan. Allbäck, Jonsson, Mellberg, Lucic, Isaksson(som gjorde en bra match i lördags, men mot England---), ja inte är det stjärnstatus man ser i det övriga laget direkt.

Det som stör mig är både en del "experters" tro att laget alltid är bättre än delarna. Det är det svenska kollektivet som ska fixa det. Därför är det bättre med Allbäck och Larsson än Zlatan och Chippen. Denna tanke verkar till och med ha fortplantat sig till chefen Lagerbäck själv. Hur kan man annars tolka bytet av Zlatan, som i alla fall stått för ett bra skott och ett par hyfsade passningar, istället för Larsson, som missat en straff och det mesta i övrigt.

För mig blir det ett tecken på den svenska sjukan. Det syns också ganska tydligt i flera av kommentarerna kring laget. Man sågar Zlatan för att han inte överpresterat, för att han är kaxig och tror att han är duktig, så tvärs emot det svenska det kan vara. Men man har överseende med dussinspelarna som spelar i kollektivet.

Är det inte så socialdemokratiskt folkhemssvenskt så det förslår? (Förlåt alla socialdemokrater som läser detta - men för mig är detta just baksidan med folkhemmet) Tro inte att du är mer än någon annan. Jobba inte för dig själv utan bara för laget. Det är bättre att alla är lika dåliga än att en är riktigt bra. Och när det inte fungerar, när några vill sticka ut, då blir det interna kriser som alla vet finns men låtsas som om de inte existerar.

Nej - det behövs en liberal nytändning för det svenska landslaget. Det handlar om att både låta stjärnorna lysa, ge dem frihet att vara det de kan och vill, och samtidigt ha ledare som får dem att frivilligt spela för varandra. Tvångets och kollektivets tid är förbi. Frihetens och individualismens tid måste komma. Även i fotbollen.

För övrigt tycker jag fortfarande att Zlatan ska spela på mittfältet, eller som en tillbakadragen forward i en 4-3-3 uppställning.

Inga kommentarer: