Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2009-01-28

Avslut på en lång debatt

Nu har vi avslutat debatten om hur kommunen ska hantera den kommande arbetslösheten. I mitt avslutande inlägg sa jag ungefär så här:

Vi som är politiker har två olika uppdrag.

Ett är att se och förmedla den ofta besvärliga sanningen: Finanskrisen och dess följder. Lågkonjunkturen och hur den påverkar oss alla. Arbetslöheten och det viktiga att se varje enskild människa bakom arbetslöshetsstatistiken. Den lägre tillväxten som ger kommunen mindre pengar de kommande åren än vad vi räknat med.

Ett annat är att inte förmörka, utan att ge hopp: Örebro har ett gott utgångsläge. Vi har en stabil ekonomi som ger oss förutsättningar att hantera kommande utmaningar. Vi har en handlingsberedskap för att möta dessa utmaningar i god tid. Vi vet att vändningen kommer. Vi kan förändra, tillsammans.

Jag skulle vilja citera Barack Obamas installationstal, något förändrat:

Våra utmaningar må vara nya. Verktygen vi har för att bemöta dem må vara nya. Men de värderingar som vår framgång vilar på - ärlighet och hårt arbete, mod och rent spel, tolerans och nyfikenhet, lojalitet och stolthet över vårt lokala samhälle - de är gamla. De är sanna. De har utgjort den tysta framgångskraften genom vår historia. Vad som alltså krävs är en återgång till dessa sanningar. Vad som krävs av oss nu är en ny och ansvarsfull era - att varje örebroare erkänner att vi har skyldigheter gentemot oss själva, vårt samhälle och världen, skyldigheter som vi inte motsträvigt accepterar utan snarare gladeligen antar, trygga i förvissningen om att det inte finns någonting som är så tillfredsställande för själen, eller så utmärkande för vår karaktär, som att ge allt för att lösa en svår uppgift.

Jag är stolt över att vara ledamot i Örebro kommunfullmäktige. Stolt över att vara ledare för en kommun som ärligt kan säga till örebroarna: Vi kommer att klara av den här krisen tillsammans, vi kommer att göra allt som står i vår makt för att försäkra oss om att krisen blir så lindrig som möjlig. Stolt över att vi här i fullmäktige någon gång kan samlas över blockgränserna för ett gemensamt mål.

Vi kommer att klara av detta, vi förtroendevalda, tillsammans med örebroarna!

Inga kommentarer: