Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2009-01-30

Bonusar i USA

President Obama ryter till mot bonushysterin. Det är bra. Jag har själv på denna blogg under en längre tid skrivit kring bonusar. Men det som stör extra just nu är ju att bonusarna betalas ut även när hela sektorer krisar.

Jag tror på att goda insatser ska belönas. Höga löner är inte fel. Det är inte mer fel att bli rik på att kunna leda ett företag, än att leda ett fotbollslag, snarare tvärsom.

Men ersättningarna måste vara motiverbara. Miljonlöner är OK. Men när ersättningen dels inte hänger samman med någon form av värdering av arbetet, dels kan tas ut även när bolaget går dåligt, då är något allvarligt fel. Det vore bättre om man kunde utforma skattesystem på sådana sätt som gör bonusar ointressanta ur en skattemässig synvinkel.

Det har president Obama gjort. Men även finansminister Borg i diskussionerna kring bankerna. Det är bra.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Varför tycker du att bonusars vara eller inte vara, alternativt dess utformning, är en fråga för politiker snarare än en fråga för ägarna till företagen som faktiskt är de som betalar bonusarna?

Staffan Werme sa...

Därför att bonussystemen påverkar hela samhället. Om bonusarna både påverkar synen på kort- eller långsiktig hållbarhet och i vissa fall även kan få bolag på fall (som Carnegie) är det politik. Dessutom riskerar de att påverka samhällets sammanhållning. Girighet på nationell eller internationell nivå är ett bekymmer. Med mera.