Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2009-01-22

Sjukvårdsavtal igen

Vänsterpartierna fortsätter att göra sak av att jag tagit ansvar som "arbetsledare" för alla kommunalråd. Det har man all rätt att göra. Båda partierna har en principiell hållning där man menar att ingen ska kunna använda annan primärvård än den som landstingen ger. Förutom detta måste även de fundera över följande:

Under 2007 hade 2/3 av kommunalråden problem med hälsan som kan relateras till arbetet. På vilken annan arbetsplats skulle en sådan arbetssituation accepteras utan åtgärder? Den som menar att man som politiker ska ha precis samma situation som alla andra anställda kan ju fundera på hur de som arbetsgivare skulle hantera en chef som inte vidtog åtgärder om mer än hälften av de anställda hade hälsoproblem relaterade till jobbet. Chefen skulle knappast få förtroende för sitt arbete.

Men framförallt för vänsterpartiet är demokratisynen grumlig. De tror att demokratin värnas genom att politiker ska ha samma villkor som "vanligt folk". De tar varje möjlighet att slå mot politiker när det gäller arvoden eller andra förmåner. Jag menar att detta undergräver hela den representativa demokratin. Deras politik leder inte till mer demokrati utan mindre. Istället för att fler engagerar sig i politiken, kommer den att leda till ett lägre engagemang. Istället för makt till de förtroendevalda, kommer den att leda till ökad tjänstemannamakt, demokratin ersätts av teknokrati.

Om vi kunde skriva ett sjukvårdsavtal för alla kommunens anställda, som jag tycker att vi i vart fall kunde utreda, kanske de korta sjukskrivningarna skulle minska med 10 %. Det innebär både att nästan 100 personer om dagen kunde arbeta istället för att vara sjukskrivna. Det innebär också att kommunen på längre sikt kunde spara pengar på att ha folk i arbete istället för i sjuksängen. Då är frågan om principerna är viktigare än att folk ska få vara friska. Den frågan borde vänsterpartierna få svara på - offentligt.

1 kommentar:

Anonym sa...

"Under 2007 hade 2/3 av kommunalråden problem med hälsan som kan relateras till arbetet. På vilken annan arbetsplats skulle en sådan arbetssituation accepteras utan åtgärder?"
Korrekt. Det skulle inte accepteras, förmodligen skulle den ansvarige chefen/arbetsledaren få sparken eller ett allvarligt samtal. Men det kanske inte Staffan tycker känns så bra, för vem är det som leder kommunalråden. Ooops.