Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2009-01-20

På väg mot höger

Folkpartiet på riks blir allt tydligare Sveriges högerparti. Partiledaren går nu i spetsen för ökad rustning. Det är långt från de gamla socialliberala idealen. Jag har fortfarande valaffischen "Kanonen eller plogen?" på näthinnan där de frisinnade väljer plogen.

Rikspartiets högersväng denna gång motiveras av att Ryssland är opålitligt. Är det något nytt? Och är det någon som tror att ökad rustning skapar en fredligare värld?

Bakläxa Björklund.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det finns åtminstone ytterligare två invändningar mot Björklunds utspel som inte är ideologiskt betingade. Är det sant att Ryssland utgör ett potyentiellt hot mot Sverige? Nej, knappast! Alla seriösa bedömare av säkerhetspolitik menar att de baltiska staternas NATO-medlemsskap dessutom är en buffert som skyddar Sverige. Ryssland må ha otrevliga stormaktsambitioner men är i första hand numera ett land som är beroende av goda relationer med EU för sin egen ekonomiska utveckling. Det krävs ganska mycket fantasi i riskbedömningen för att tro att Ryssland hotar Sverige.
Det andra är försvarsbudgeten. Det har talats mycket om besparingar, men i realiteten har det inte märkts i försvarsanslagen. Tolgfors gör ju rätt som först ser till att det är ordning på den ekonomiska styrningen innnan ev nya resurser ska tillföras. Och vart ska dessa pengar tas ifrån menar Björklund? Mindre satsningar på att reda ut den ekonomiska krisen? Mindre till välfärden?
Jag håller med dig Staffan, bakläxa tll Björklund!
/Ola