Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2009-01-28

Inga regioner

Regeringen har beslutat att ta det lugnt i regionfrågan. Förutom Halland och Gotland ska inga nya regioner bildas förrän efter 2014. Det är bra. Jag fascineras så mycket över de många lokala politiker som lägger ner enorma arbetsmängder på regionfrågan. Till vilken nytta? Varför?

Är det för att väljarna kräver det? Knappast. Jag har inte hört en enda säga att det är en viktig fråga.

Är det för att behoven måste lösas av regioner? Möjligtvis när det gäller sjukvård. Men det kommer i så fall att innebära att det lokala beslutsfattandet över till exempel lokala lasarett försvinner. När Örebro går in i ett regionsamarbete så stänger man också Lindesbergs lasarett och minskar Karlskoga. Det borde landstinget redan gjort men inte orkat.

Och infrastrukturen? Jag menar att infrastruktur är ett statligt uppdrag. Men frågorna ska hanteras på så låg nivå som möjligt. Stadstrafiken av kommunen. Länstrafiken - eller egentligen arbetsregionstrafiken - av länet eller regionen och resten av staten. Det behövs egentligen inga nya regioner för detta.

Arbetsmarknaden? Är ett i huvudsak statligt uppdrag och borde bli än mer statligt när staten bestämmer att man ska söka jobb i hela landet.

Universiteten? Det visar sig att universiteten (även de framtida ihopslagna) inte stämmer överens med de nu föreslagna regionerna och då kan man fråga om det är ett bekymmer eller inte.

Men: Det viktigaste är att staten borde sätta ner fötterna när det gäller Stockholms framtid. Får Stockholm bilda region med någon annan eller ska staden vara en region för sig? Jag tror att det sistnämnda kommer att gälla och i så fall förändras resten av den mellansvenska regionindelningen.

Förresten är Sverige i ett europeiskt perspektiv stort som en normal europeisk region...

1 kommentar:

Anonym sa...

Det är obegripligt att politiker kan gå i gång på hur verksamheten ska vara geografiskt indelad. Håller med till 100%