Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2009-02-05

kärnkraftsuppgörelse

Så har de fyra allianspartierna träffat en överenskommelse kring kärnkraften. Rätt salomonisk må man säga. Inte fler reaktorer, ingen ersättning för Barsebäck. Men möjlighet att förnya de som redan finns och bygga nya när de nuvarande blir för gamla.

Det finns väl få som kramar kärnkraft. Riskerna för attentat och problemen med slutlagring finns fortfarande. Problemen med produktion av material till kärnvapen finns också ständigt närvarande.

Men klimatkrisen måste få oss alla att tänka om. I min prioriteringsordning kring vilka energislag som först måste fasas ut ligger inte kärnkraften först. Kol, olja och fossilgas - i den ordningen - ligger före kärnkraften.

Kärnkraftsutbyggnaden får inte heller påverka de andra alternativen. Besparingspotentialen är enorm. Ny teknik inom sol, vind och vågor skapar förhoppningar. De måste ha nödvändigt stöd. Men än är vi inte där.

Därför välkomnar jag uppgörelsen. Min största oro är att de sista strömmande vattnen därigenom tystnar. Än mer elcertifikat utan undantag för vattenkraft kan komma att innebära dödsstöten för den biologiska mångfalden i de få kvarvarande fria bäckarna, åarna och älvarna. Vattenkraftsutbyggnadens tid måste vara över.

2 kommentarer:

Larz Lundberg sa...

Helt rätt Staffan. Men besparingspotentsialen är stor och den bästa kilowatt-timmen är den som aldrig nyttjas, negawatte´-timmen!
Larz

Anonym sa...

Ja tänk om man kunde lägga rucka loss 40-50 miljoner i en framtida miljökampanj i Örebro för att sänka kommuninvånarnas elberoende. En kampanj som skulle kunna få riktigt långtgående och positiva effekter för miljön.

Hmm... men undrar vad man kan hitta en sådan stor post???

Nej... den finns nog inte, du gör helt rätt som prioritetar 40-50 miljoner på en ny bandyhall så att barnen får dricka choklad och åka skridskor inomhus. För stackars alla barn som fram till idag måste vistas utomhus när de knyter på sig sina skridskor. Kan inte ha varit hälsosamt att vara utomhus i alla dessa år... man ryser av bara tanken.