Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2009-02-23

Tvär(s)nytt bekänner färg

(S)VT (den oberoende TVn...) bekänner färg. Till och med högste chefen klarar inte av att skilja mellan den objektiva journalistiken och den påverkade. Först valde en journalist att följa vänsterpartiernas namnsättning av koalition Örebro, och menade att vi var en "högerallians". Sedan tog chefen ställning för att miljöpartiet var medlem i alliansen.

Båda dessa uttalanden pekar på det bekymmer som jag redan tidigare redovisat. Den mediala kanal som borde vara objektiv är ofta den mest subjektiva. Om det beror på födsel, ohejdad vana eller att de politiska rötterna hos journalisterna finns till vänster och man därmed har lättare att lyssna med vänsterörat låter jag vara osagt.

Det finns en möjlighet till. Det är att Örebro är så genomsocialdemokratiserat att även journalisterna "tänker" socialdemokratiskt. (S) har tolkningsföreträde. Den risken är uppenbar. Även vi politiker oavsett politisk färg tänker mer socialdemokratiskt än i många andra kommuner.

Men det blir ett allvarligt bekymmer för både samhället och demokratin om membranet mellan ren partipolitik och statligt finansierad journalistik blir för tunt.

Inga kommentarer: