Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2009-02-22

Trist partipolitik i lågkonjunkturens spår

Regionrådet i Örebro går in i raden av lokala företrädare som kräver att regeringen ska ge extrapengar till kommunerna för att vi ska klara lågkonjunkturen. Man kan ha förståelse för det. Men det finns för många tecken på att det nu håller på att bli mer partipolitik och mindre realpolitik av detta.

Örebro kommun kommer att få jobba för att få budgeten att gå ihop 2010 om inget mycket positivt sker när det gäller konjunkturläget. Men de knapppa två procenten som detta gäller är något som vi egentligen ändå borde göra. Vi måste kunna hantera både upp- och nergångar i konjunkturer men framförallt vad gäller behovsförändringar.

Antalet elever i skolan minskar, såväl i grund- som gymnasieskolan. Det måste synas i kostnadsläget.

Antalet äldre i behov av kommunal omsorg ligger still eller minskar svagt. Det måste också synas.

Den som läser Sveriges Kommuner och Landstings lilla skrift "Välfärdsmysteriet" (och det borde fler göra innan man begär extra pengar) kan se att kommunernas i princip kostnader ökar vare sig behoven minskar eller ökar. Det är ett stort bekymmer. Vi måste bli bättre att hantera behovsförändringar både uppåt och nedåt.

Det staten borde göra, istället för tillfälliga bidrag som bara riskerar att stoppa förändringstrycket, är att bestämma vad som är statens och kommunernas roll. Jag kommer att upprepa detta envist till dess det gör resultat.

Men om det blir partipolitik av detta riskeras allt. Det borde även en regeringssamordnare tänka på.

Inga kommentarer: